Hagymát hagymával hagymaleves

2015. április 24. - Citrom Disznó

13_hagymaleves.jpg

Ez egy hagymaleves négyféle hagymából, sajtos kenyérkockával. A tavasz előcsalogatta a földből a nehezebben eltartható idényhagymákat is. Olcsó és remek alapanyag az összes fajtája. Élettani hatásuk is kedvező, sőt a vöröshagyma héjában például természetes antihisztamin, kvercetin található, ami gyulladásgátló, és az ételallergiás tüneteket is enyhíti. Nagymamám, amikor meg voltam fázva gyermekkoromban, hagymahéjteával kúrálta a nyavalyámat, ahogy visszaemlékszem az íze nem volt valami gyerekbarát, de nem volt kecmec, meg kellett inni. Jómagam mindenféle hagymát szívesen fogyasztok nyersen, főve, sülve, párolva, konfitálva, szárítva, liofolizálva. Hagymát hagymával! 

W.

1_hagymaleves.jpg

Hozzávalók:

3 fej vöröshagyma hámozva, félkarikára vágva (300 g)
4 szál újhagyma (80 g)
1 póréhagyma zöldje (50 g)
1 csokor medvehagyma (60 g)
2 evőkanál repce olaj
400-500 g tej vagy savó (Ha tejet használsz, akkor egy citrom levét is facsard bele a levesbe!)
2-3 szelet szikkadt kenyér héjától megszabadítva, 1x1 centis kockára vágva (100 g)
60 g cheddar sajt
2-3-db savanyított macskapecs paprika (piri-piri)
néhány szál friss petrezselymzöld

Elkészítése:

Az olajat felmelegítem.

15_hagymaleves.jpg

 Beleszórom a megtisztított összevágott hagymaféléket.

2_hagymaleves.jpg

 Sózom.

3_hagymaleves.jpg

 Borsozom.

4_hagymaleves.jpg

 Kis pirítás után beleöntöm a savót. (Ha tejjel készíted, egy citrom levét is csavard bele!)

5_hagymaleves.jpg

 Ha megfőtt, rúdmixerrel pépesítem. Átszűrése, passzírozásra nem volt szükség, kellemesen krémes, homogén  állaga lett.

6_hagymaleves.jpg

 Lereszelem a cheddar sajtot.

7_hagymaleves.jpg

A kenyérkockákat elhelyezem egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben, fél-egy cm távolságra legyenek egymástól.

8_hagymaleves.jpg

 Rászórom a sajtot úgy, hogy a kenyérkockák közötti helyekre is jusson.

9_hagymaleves.jpg

 170 fokos sütőben 10-12 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütöm.

10_hagymaleves.jpg

 Összevágom a macskapecseket.

11_hagymaleves.jpg

 A petrezselyemzöldjét is picit megvágom.

12_hagymaleves.jpg

 A sajtos kenyérkockát közvetlen fogyasztás előtt teszem bele, hogy ne ázzon el, ropogós maradjon.

14_hagymaleves.jpg

A megvágott piri-pirivel és petrezselyemzölddel megszórva ettük.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr1007393476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2015.04.25. 22:50:58

Ez a poén nekem már megvolt. :D

afickofakanallal.blog.hu/2014/04/10/hagymat_is_hagymaval_kremleves

Ha adhatok egy tanácsot, a medvehagymát csak végén add hozzá, mert elveszti a lényegét, meg még a színét is.