Krumplileves sültkrumpliból, ropogós kolbászkarikákkal

2015. április 20. - Citrom Disznó

19_sultkrumpli_leves.jpg

A lehűlésre való tekintettel arra gondoltunk, hogy valami télvég idéző leveske kellene. "A krumplileves legyen krumplileves!" K.J. féle verziót, így tettük izgalmasabbá.

W.

Hozzávalók:

1 kg krumpli
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg kolbász
3 dl húsleves (Nekünk kacsaleves állt rendelkezésünkre, helyettesíthető zöldségalaplével, esetleg vízzel.)
5 dl víz
2 dl tejföl
2 dl tejszín
fél citrom leve
2 ág rozmaring
fűszerpaprika
olaj
bors

Elkészítése:

A krumplit megmosom, tepsibe teszem. Tekerek rá sót és borsot, öntök rá néhány csepp repceolajat, és 170-180 fokon megsütöm. (Körülbelül egy óra.)

1_sultkrumpli_leves.jpg

A krumpliknak lehúzom a héját.

2_sultkrumpli_leves.jpg

A krumplit felkockázom, a kolbászt vékony karikákra vágom. A hagymát és a fokhagymát apróra vágom. 

3_sultkrumpli_leves.jpg

A kolbászt megpirítom.

4_sultkrumpli_leves.jpg

Papírra szedem, hogy a felesleges zsiradék ne maradjon rajta, és tálalásig félreteszem.

5_sultkrumpli_leves.jpg

A vöröshagymát kevés olajon megpirítom.

10_sultkrumpli_leves.jpg

A pirult hagymára dobom a fokhagymát.

11_sultkrumpli_leves.jpg

Hozzáadom a sültkrumpli háromnegyedét. (A többire lepirítva lesz szükség a tálaláskor.)

12_sultkrumpli_leves.jpg

Beleöntöm az alaplevet és a vizet.

13_sultkrumpli_leves.jpg

Sózom, borsozom.

14_sultkrumpli_leves.jpg

Ha felforrt beleteszem a tejszínt és a tejfölt, majd rúdmixerrel pürésítem. Nincs szükség átszűrésre, mert anélkül is kellően krémes és homogén.

15_sultkrumpli_leves.jpg

A rozmaringágakat néhány perc alatt beleforralom, aromatizálva ezzel a levest. Ezután kiveszem belőle az ágakat. Nem szabad, hogy tolakodó legyen a rozmaring íze, csak a háttérből szabad sejlenie.  

17_sultkrumpli_leves.jpg

Belefacsarom fél citrom levét, ettől lesz friss és virgonc a leves.

16_sultkrumpli_leves.jpg

Kevés olajat hevítek a félretett krumpli lepirításához.

6_sultkrumpli_leves.jpg

Lepirítom.

7_sultkrumpli_leves.jpg

Papíron várja a tálalást, így a felesleges zsiradék nem marad a krumplin.

8_sultkrumpli_leves.jpg

A tálaláskor a levesbe kerülnek a kolbászkarikák és a pirított krumplikockák. A kolbászból kisült zsírral díszítem pipetta segítségével. 

18_sultkrumpli_leves.jpg

Még egy rozmaring ágacskát is biggyesztettünk a közepére.

20_sultkrumpli_leves.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr937382028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.