Sült lazacfilé hideg sóskakrémmel és ropogós krumplikorongokkal

2015. április 16. - Citrom Disznó

kesz_2.jpg

A hatalmas sóskatermés szülte kellemes kényszer hatására született meg ez az étel. A krumpli és a sóska általában is remek párosítás, de a mi esetünkben főleg, hiszen W. krumpliimádó én pedig sóskamániás vagyok. :) A szokásos szombati piacolás alkalmával a szerencse is mellém szegődött, volt kiflikrumpli a kedvenc standunk választékában. Amíg W. a tejesnél állt sorban, hogy az újabb sajtkészítési projektünkhöz (erről majd később) beszerezze az alapanyagot addig titokban megvettem, hogy otthon majd megörüljön, hogy milyen finomat fog vacsizni. A kiflikrumpli stabilabb szerkezetét nem csak a saláták esetében lehet kihasználni, sütve is tökéletes. Nem esik szét, nem kell finomkodni vele. Annyira ízes ez a krumpli, hogy megérte a dupla pénzt, ez már a sülés közben érezhető volt, csábító illata betöltötte a konyhát. A héjában is annyi íz van, hogy W. még azt is elmajszolgatta a  sült krumplik hámozása közben. Főtt kukorica ízt érzett ki belőle. Egyébként így utólag, nem is kellett volna megpucolni.

A sóskát petrezselyemmel kombináltuk a lazac szelet mellé. A krém annyira friss ízvilágúra sikerült, hogy a tavaszi szél vizet árasztott, és nem a petrezselyem vízhajtó hatására gondolok.:)))  Fantasztikusak együtt.

M.

 

Hozzávalók:

2 szelet lazac
50 dkg kiflikrumpli

2 db főtt tojásnak a sárgája
5 evőkanál repceolaj
50 g sóska
30 g petrezselyem
70 g tejföl
méz

bors

Elkészítése:

A krumplikat megmosom, megtörlöm, és egy tepsibe teszem. Sózom, borsozom, és meglocsolom a tetejüket egy kevés olajjal.

krumpli_1.jpg

Alufóliával lefedve 1,5 órán át sütöm 180 fokos sütőben.

krumpli_2.jpg

Amíg sül a krumpli elkészítem a sóskás, petrezselymes krémet. A főtt tojások sárgáját kiszedem a fehérjéből.

krem_0.jpg

Ráöntöm az olajat.

krem_1.jpg

Belekerül a sóska, és elkezdem mixelni.

krem_2.jpg

Hozzápörgetem a petrezselyemzöldet is.

krem_3.jpg

Sózom, borsozom.

krem_4.jpg

Néhány csepp mézet csurgatok bele a sóska savasságát ellensúlyozva ezzel. 

krem_5.jpg

Végül belekeverem a tejfölt. Felhasználásig a hűtőben tárolom.

krem_6.jpg

Ellenőrzöm, hogy átpuhultak-e a krumplik. 

krumpli_3.jpg

A megsült krumplikat hagyom kihűlni, majd lehúzom a héjukat,

krumpli_4.jpg

és felkarikázom.

krumpli_5.jpg

A krumplikarikákat olajon megpirítom.

krumpli_7.jpg

Mindkét oldalukat aranybarnára sütöm.

krumpli_8.jpg

A lazacot forró serpenyőben a bőrével lefelé kezdem el sütni, egy darab szilikonos sütőpapíron. A papír azért hasznos, mert így a hal biztos, hogy nem fog leragadni. A lazacot csak enyhén sózom.

lazac_1.jpg

Mindegyik oldalát sütöm egy picit, de nem szabad, hogy kiszáradjon. A közepe éppen csak átmelegedjen. Én nem szeretem megenni a bőrét, így azt sütés után eltávolítom.

lazac_2.jpg

A tálalást a sóskakrémmel kezdem.

krem_7.jpg

Melléteszem a krumpli korongokat, és rá a lazacot. A hal tetejére sópehely kerül.

kesz_1.jpg

Szinte az összes ibolyaféle ehető. Mi most egy árvácska virágával díszítettünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr557371654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.