Zöldborsókrémleves sajtchipsszel

2015. április 13. - Citrom Disznó

14_zoldborso_kremleves.jpg

Egy születésnapi menü része volt ez a leves, színeset szerettünk volna és olyat, amiben a krémes textúra mellett a ropogós is jelen van.

W. 

Hozzávalók:

1 kg zöldborsó
3 fej vöröshagyma
1 szál fehérrépa
3 evőkanál olívaolaj
1,2 liter víz
2 dl tej
1 dl tejszín
150 g tejföl
1 citrom leve
bors

100 g félkemény sajt (edami sajtot használtunk)

Elkészítése:

Egy fazékban olívaolajat melegítek.

1_zoldborso_kremleves.jpg

 Beleszóróm a hagymát és a fehérrépát, és lepirítom ezeket.

2_zoldborso_kremleves.jpg

 Hozzáadom a gyorsfagyasztott borsót. (Szezonban természetesen friss borsóból dolgozom.)

3_zoldborso_kremleves.jpg

Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. (Zöldségalaplé vagy húsleves jobb megoldás volna, de ez most nem állt rendelkezésemre.)

4_zoldborso_kremleves.jpg

Beleöntöm a tejet.

45_zoldborso_kremleves.jpg

Sózom, borsozom.

5_zoldborso_kremleves.jpg

Ha megfőtt rúdmixerrel pépesítem, és szitán átpasszírozom. (Ne főzzétek szét teljesen, mert elmegy a színe!)

6_zoldborso_kremleves.jpg

7_zoldborso_kremleves.jpg

A passzírozáskor a szitán fennmaradó pürét nem dobom ki, mert zöldborsós galuskát fogok készíteni belőle.

8_zoldborso_kremleves.jpg

Hogy igazán krémes legyen a leves, hozzáadom a tejszínt és a tejfölt, majd újra rúdmixerelem. Így lesz tökéletes az állaga.

9_zoldborso_kremleves.jpg

10_zoldborso_kremleves.jpg

Az ízeket néhány csepp mézzel és egy fél citrom levével harmonizálom.

11_zoldborso_kremleves.jpg

12_zoldborso_kremleves.jpg

Sajt chips elkészítése:

Lereszelem a sajtot.

1_sajt_chips.jpg

Egy tányérra szilikonos sütőpapírt teszek, és vékonyan rászórom a sajtreszeléket.

2_sajt_chips.jpg

Mikrohullámú sütőben 1000 Watton aranybarnára sütöm. (30 másodpercenként ellenőrzöm hogy ne süljön túl.)

3_sajt_chips.jpg

A remekül sikerült sajtchips, ahogyan a felkelő nap - ami jelen esetben egy energiatakarékos fényforrás - sugarai cikáznak a ropogós csipkéi között:

4_sajt_chips.jpg

Tálaláskor tejföllel megcsurgatom, és paprika olajjal csepegtetem, a sajtchips is helyet talál a tányéron.

13_zoldborso_kremleves.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr87345800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.