Old school sós rágcsa

2015. április 10. - Citrom Disznó

11_oldschool_sos_ragcsa.jpg

A 80-as, 90-es évek cukrászdáinak kínálatából nem hiányozhatott ez az örökzöld. Még ma is fellelhető a retro vonalat képviselő üzletekben. Én utoljára sok éve egy esküvőn ettem ilyet. Reményeim szerint az igényesebb cukrászok már nem margarinnal készítik, mint régen. Megkívántuk, elkészítettük.      

W.

Hozzávalók:

400 g liszt
240 g vaj (hűtött)
120 g tejszín
50 g tojássárgája
1 egész tojás a kenéshez
mák és egész kömény a szóráshoz

Elkészítése:

Pontosan kimérem az alapanyagokat.

1_oldschool_sos_ragcsa.jpg

Összegyúrom a tésztát a lisztből, a hűtött vajból, a tejszínből, a tojássárgájából. Hozzáadom a sót ízlés szerint. Hogyha nem géppel gyúrjátok ügyeljetek arra, hogy gyorsan dolgozzatok, a tészta ne melegedjen át.

2_oldschool_sos_ragcsa.jpg

Ha a tészta összeállt, nem gyúrom tovább, lefolpackozva hűtőszekrényben pihentetem 30 percig.

3_oldschool_sos_ragcsa.jpg

1-1,5 cm vastagra kinyújtom, és egész tojással lekenem a tetejét.

5_oldschool_sos_ragcsa.jpg

Szinte bármilyen olajos mag, vagy félkemény sajt kerülhet a tetejére.

4_oldschool_sos_ragcsa.jpg

Én most köménnyel és mákkal készítem.

6_oldschool_sos_ragcsa.jpg

7_oldschool_sos_ragcsa.jpg

Változatos formákat alakíthatunk ki a kinyújtott tésztából vágással, csavarással. Engedjétek szabadon a fantáziátokat! 

10_oldschool_sos_ragcsa.jpg

 

8_oldschool_sos_ragcsa.jpg

9_oldschool_sos_ragcsa.jpg

170-180 fokon sütöm, 20-25 perc alatt készül el.

13_oldschool_sos_ragcsa.jpg

12_oldschool_sos_ragcsa.jpg

Beváltotta a hozzá fűzött nosztalgikus ízélményt, el kellett dugni, hogy ne kajáljunk be belőle túlzottan. Napok múlva véletlenül találtunk rá a konyhaszekrény egy eldugottabb zugában. Ez idő alatt az omlósságából egy cseppet sem vesztett, éppen jól jött kézműves sörök kóstolásához.

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr497346122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.