Lapos kenyerek

2015. április 08. - Citrom Disznó

csikok2.jpg

Ezeknél az élesztő nélküli kenyérféleségeknél nehéz elképzelni jobbat egy kis mártogatáshoz. A vajas változat esetében keverednek a puha, levegős és a ropogós részek. A vaj nélküli, mákkal megszórt változat pedig tiszta ropogósság. Érdemes egy sütéssel mind a kettőt kipróbálni. 

M.

12_kesz_mindketto.jpg

Hozzávalók:

500 g liszt (BL80)
330 g víz
néhány csepp ecet
10 g só
80 g vaj (olvasztott)
mák a szóráshoz

Elkészítése:

A sütőt a tepsivel együtt előmelegítem minimum 250-275 fokra.

A keverőtálba szóróm a lisztet és a sót, beleöntöm a vizet és a pár csepp ecetet.

2_jemeni_liszt_so_viz_ecet.jpg

Az összetevőket körülbelül 10-15 percig kell gyúrni, hogy egynemű, rugalmas és fényes felületű legyen a végeredmény. Hasonló lesz, mint a húzott  rétes tésztája.  

2_jemeni_gyuras2.jpg

Ha a gyúrással megvagyok, négy egyforma darabra vágom a tésztát, és cipókat gömbölyítek belőlük.

4_jemeni_negyedeles_cipozas.jpg

Megkenem vajjal a felületüket, és letakarva 20 perc pihentetés következik.

5_jemeni_vajjal_megken.jpg

6_jemeni_letakar.jpg

Két cipóból elkészítem a vajjal hajtogatott verziót. Kihúzom a tésztát téglalap alakúra, és megkenem vajjal.

7_jemeni_nyujt_vajaz.jpg

Körülbelül öt centiméter szélességben visszahajtom a tésztát, és a felületét megkenem vajjal. Ismét hajtok rajta egyet, és ismét megkenem.

8_jemeni_hajt_vajaz.jpg

Addig ismétlem a folyamatot, amíg egy tésztacsíkot kapok. Csomót kötök rá kétszer.

9_jemeni_csomoz.jpg

A tésztacsík végeit a csomók alá rejtem. Megkenem vajjal a tetejét, letakarom, és ismét húsz perc pihentetés következik.

10_jemeni_csomoz_leken_pihentet.jpg

Kézzel körülbelül 4 mm vastagra lapítom, húzom. Egy liszttel megszórt deszkára teszem. Erről a sütőben lévő forró tepsire csúsztatom a tésztát. Gyorsan visszacsukom a sütő ajtaját, hogy ne szökjön el a meleg. Ennél a kenyérfélénél nagyon fontos a magas hőfok, a kemence falára történő feltapasztást kell szimulálnunk. Néhány perc alatt megsül.

11_nyujt_suto.jpg

Ha megsült, még forrón felvágom csíkokra, de kézzel is szét lehet tépkedni.

csikok.jpg

Most következik a másik két cipó. Ezeket kerekre nyújtom, körülbelül 2-3 mm vastagra. Lekenem vízzel a felületüket, és megszóróm mákkal. 

11_b_nyujt_makos.jpg

Ugyanúgy sütöm meg, mint a vajasat. Még forrón darabokra tépkedem.

2_makos_megsult.jpg

3_makos_szettep.jpg

Azonnal tálalom. Mi tormahabba mártogattuk, és reteksalátát ettünk hozzá. 

13_kesz.jpg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr667266953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.