Füstölt kolbász

2015. április 04. - Citrom Disznó

7_kobasz_kesz.jpg

Hozzávalók:

4600 g vegyes kolbászhús (comb, lapocka, tarja, dagadó).  Lényeges, hogy 30% zsíros rész legyen benne, se több, se kevesebb.
80 g só (adalék- és jódmentes)
170 g édesnemes fűszerpaprika (fontos, hogy a paprika jó minőségű legyen)
10 g egész kömény
35 g finomra vágott fokhagyma
8-10 m sertés vékonybél (vastagságtól és szakadásra hajlamosságtól függően)

Elkészítése:

A készítés teljes időtartama alatt hidegen kell tartani a kolbásznakvalót. A húst akkora csíkokra vágom, hogy a daráló kényelmesen el tudja nyelni azokat.

2_kobasz.jpgLedarálom a húst, közepes (5-6 mm lyukátmérő) tárcsát használok hozzá. (Ha gépi darálóval dolgoztok, ne használjátok túl nagy fordulatszámon, mert a súrlódás is hőt termel, így a hús átmelegedhet, ami kedvezőtlen folyamatokat indíthat el a kolbászban.)

3_kobasz.jpg

A darálékba beleszórom a pontosan kimért fűszereket, és jól összedolgozom. Érdemes töltés előtt egy kis darabot serpenyőben megsütni, ebből következtethettek a kész kolbász végleges ízére. A száradást és az érést is bele kell kalkulálni.

4_kobasz.jpg

A belet beáztatom, jól átmosom langyos folyóvízzel kívül, belül. Megkezdődhet a kolbásztöltés: a belet a töltőszárra felhúzom, a darálóba gömböcönként adagolom a kolbászhúst, és soha nem hagyom, hogy kifogyjon, törekedve a légmentességre. Ha mégis légbuborékot észlelünk a bélben, bátran szurkáljuk meg egy tűvel, hogy a levegő távozhasson.

5_kobasz.jpg

A kolbászokat azonos hosszúságúra töltöm (kb.80 cm) és középen néhányszor megcsavarva, kialakítom a kolbászpárokat. Ha sütőkolbászt is akarok készíteni, akkor azokat rövidebbre hagyom.

6_kobasz.jpg

Minél előbb a füstön kell lógnia, addig is hűtve tárolom. Füstölés után néhány hétig szárítom.

8_kobasz_kesz.jpg

9_kobasz_kesz.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr377337312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.