Füstölt házi kenőmájas

2015. április 04. - Citrom Disznó

16_majas.jpg

Hozzávalók:

2500 g sertésmáj
800 g bőrtelenített, nyers, húsosabb tokaszalonna
250 g füstölt szalonna
650 g vöröshagyma
200 g sertészsír
15 g szárított morzsolt majoranna
170 g mustár
20 g finomra vágott fokhagyma
10 m marha vékonybél 

Elkészítése:

A májat és a szalonnát nagyobb darabokra vágom.

1_majas.jpg
Enyhén sózott vízben megabálom ezeket. Éppen csak gyöngyözzön a víz, nem szabad forralni. 30-40 percet vesz ez igénybe.

2_majas.jpg
A hagymát nagyobb darabokra vágom, a zsír felén lepirítom, majd kihűtöm.

7_majas.jpg

Kiszedem a májat és a szalonnát a vízből, ha megfőtt. A főzővizet félre teszem, ebben fogom készre abálni a betöltött májasokat.

3_majas.jpg
Ha kihűlt a szalonna, a máj és a lepirított hagyma, elkezdődhet a darálás.

8_majas.jpg

 A darálékhoz hozzáadom a fűszereket, a mustárt és megolvasztva a zsír másik felét.

9_majas.jpg

10_majas.jpg

Hozzákeverem a kockára vágott füstölt szalonnát. Ezek mozaikanyagként jelennek majd meg, ha szeletelem a májast. Jól összedolgozom a masszát.

12_majas.jpg

Megkezdődhet a májas bélbetöltése. A marha vékonybelet beáztatom, jól átmosom langyos folyóvízzel kívül és belül is. A belet a töltőszárra felhúzom. A darálóba gömböcönként adagolom a kenőmájast, és soha nem hagyom hogy kifogyjon, törekedve a légmentességre. Ha légbuborékot észlelünk a bélben, bátran szurkáljuk meg egy tűvel, hogy a levegő távozhasson.

13_majas.jpg

A májas párokat 60 cm hosszú darabokból alakítom ki, középen többször megcsavarva. A végeket csomózással lezárom. Ha az összes kenőmájas bélbe került kezdődhet az abálás. A máj főzővizét 80-90 fokosra melegítem, és 30 percig tartom a vízben azokat. A víz nem forrhat, mert a májasok kidurrannak.

14_majas.jpg

Ha letelt a 30 perc kiszedem őket, és gyorsan lehűtöm. 

15_majas.jpg

Mehetnek a májasaim a füstre. (Mindaddig, amíg füstre nem kerülnek hűtve tárolom.)

17_majas.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr317337376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borzasztó Károly 2015.05.20. 12:29:16

Ez valami gyönyörű. Meddig tárolható hűtőben?

Citrom Disznó 2015.05.20. 12:33:44

@Wilhelm_Tell: Füstölni nem érdemes kis mennyiséget vinni, így mi úgy szoktuk, hogy kisebb adagokban lefagyasztjuk. Mindig csak annyi van elől, ami néhány nap alatt elfogy. Egy hét volt eddig a maximum, amit hűtőben állt, addig semmi baj nem lett.