Füstölt karaj és tarja

2015. április 03. - Citrom Disznó

12_karaj_kesz.jpg

Hozzávalók:

1900 g tarja (1 egész tarja)
3000 g karaj (1 egész karaj)
500 g só (adalék- és jódmentes)
80 g barnacukor
1 evőkanál őrölt koriander mag 
1 evőkanál őrölt majoranna 
1 evőkanál őrölt bors 
1/2 evőkanál őrölt szerecsendió 
1 evőkanál őrölt kömény 
1/2 evőkanál őrölt babérlevél 
1 fej fokhagyma 
2 kis fej hagyma 
4 levél babér
15 szem bors 
1 ág rozmaring
1 ág zsálya

Elkészítése:

A karajt kettévágom, tarja maradhat egyben.

1_karaj.jpg

A sót összekeverem az őrölt fűszerekkel és a cukorral.

2_karaj.jpg A keverékkel jól bedörzsölöm a nagydarab húsokat.

2_tarja.jpg

3 napig maradnak a sóban, minden nap átforgatom őket, hogy mindenhol egyenletesen érje őket a só és a fűszerek. A második napra más elég sok vizet engednek.

5_karaj.jpg

Ezután jöhet a pácoldat elkészítése. Leöntöm a húsok által kieresztett levet egy edénybe, és hozzáöntök 1 liter vizet. Felforralom, beleteszem a darabokra vágott hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, az egész borsot, a zsályát és a rozmaringot.

4_tarja.jpg

5_tarja.jpgForralom néhány percig, majd kihűtöm, és a húsokra szűröm.

7_tarja.jpg

Ebben a páclében tartom a karajt és a tarját 14-16 napig. 2 naponta átforgatom, hogy mindenhol egyenletesen érje a páclé.

8_tarja.jpg

Füstölés előtti napon kiveszem a pácléből a húsokat, és jól áttörölöm azokat.

7_karaj.jpg

Kialakítom a felakasztásukhoz szükséges spárgafülecskét.

6_karaj.jpg

8_karaj.jpg

9_karaj.jpg

Irány a füstölő.

11_karaj_kesz.jpg

 A füstölés után érdemes néhány hétig szárítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr827337262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.