Csirkemájpástétom

2015. március 28. - Citrom Disznó

17_majpastetom_kesz.jpg

Legutóbb egy születésnapi estebéd egyik fogása volt ez a jól bevált kombináció. Szinte kórusban szokták követelni a vendégeink, hogy legközelebb is legyen benne a menüsorban. Kis változtatásokkal, de eleget szoktunk tenni a kérésnek.

A hagymalekvár és a vörösbor-redukció gyümölcsössége szelídíti bársonyossá a ropogós kenyéren a pirított máj szalonnától enyhén füstös ízét.
Nem elhanyagolható az a szempont sem hogy olcsón és gyorsan elkészíthető, mégis kispolgári eleganciája áthatja az étkezőt, ha az asztalra kerül. 

W.

Hozzávalók:
500 g csirkemáj
3 fej közepes vörös hagyma
4 gerezd fokhagyma
80 g füstölt szalonna
150 g vörösbor

bors

100 g olvasztott zsír (kacsa, liba vagy sertés)
50 g szörp vagy lekvár (magtalanított piros bogyós gyümölcsből)
10 g zselatin
30 g víz

Elkészítése:
A füstölt szalonnát a képen látható praktikus módon apró kockára vágom.
1_majpastetom_szalonna.jpg
Kipirítom a szalonnakockákat szinte ropogósra. A bőrt is beleteszem a serpenyőbe, majd kiveszem, ha már útban van.
2_majpastetom_szalonna_pirul.jpg
Ráteszem a kockára vágott vöröshagymát és aranybarnára pirítom.
3_majpastetom_hagyma.jpg


A csirkemájat megtisztítom. A képen jól látható a májon maradt epehólyag eltávolítása. 

4_majpastetom_maj_tisztitas.jpg

 A megpirított hagymára teszem a májat, és tekerek rá borsot.

5_majpastetom_maj_borit_bors.jpg

6_majpastetom_maj_piritas2.jpg

Ha elforrt a májból kifolyó lé, ráteszem az apróra vágott fokhagymát.

7_majpastetom_fokhagyma.jpg

Újabb pirítást követően megsózom a májat, és ráöntöm a vörösbort.

8_majpastetom_so_bor.jpg
Készre pirítom, megkóstolom, ha nem teljes a harmónia ízesítek még rajta. 

9_majpastetom_piritott_maj_kesz.jpg

Kiszedem a máj felét, és felvágom csíkokra. 
10_majpastetom_kiszed.jpg
A máj másik felét még melegen rúdmixerrel elpürésítem.  Közben belecsurgatom az olvasztott zsírt.
11_majpastetom_turmix_zsir.jpg
A meggylekvár is a pengék közé kerül.
13_majpastetom_lekvar.jpg
A vízben hidratálom a zselatint, mikrosütőben néhány másodperc alatt felolvasztom, majd ezt is belepörgetem a pástétomba.
12_majpastetom_zselatin.jpg
Fakanállal a meghagyott máj kockákat a masszához keverem.
14_majpastetom_majdarabok_elkever.jpg
Kibélelek egy formát folpackkal, beleszedem a pástétomot, majd elsimítom. A kilógó folpack füleket ráhajtom, és egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem.
15_majpastetom_formaban.jpg
Másnap felszeletelem, lilahagymalekvárral és kaláccsal (lehet szedres is) vagy gyökérkenyérrel tálalom. Érdemes hozzá főzni egy vörösbor-redukciót is.
16_majpastetom_talalas.jpg
19_majpastetom_kesz_3.jpg 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr27279919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.