Görög saláta

2018. május 23. - Citrom Disznó

01_gorog_salata.jpg

Szinte minden nyáron ellátogatunk Görögországba. Amikor fel szeretnénk idézni a nyaralások mesés pillanatait, akkor elővesszük a lepukkant teherautó platójáról, termelőtől  vásárolt mennyei olajbogyókat, a karakteres ízű extra szűz olívaolajat,  és ezeket hazai alapanyagokkal kiegészítve, összedobjuk ezt a salátát. 

Hozzávalók:

uborka
paradicsom
paprika
olajbogyó (zöld, fekete, aszalt)
extra szűz olívaolaj és friss citromlé
feta
friss bazsalikom
friss oregano
friss metélőhagyma 
bors

Elkészítése:

Az uborkát, paradicsomot, paprikát megmosom, körülbelül 1 centis kockákra vágom. Összekeverem, enyhén sózom, löttyintek rá olívaolajat, csavarok rá némi friss citromlevet.

A zöldségeket adagonként tányérra teszem többféle olajbogyó társaságában. A fetából levágok két szeletet, és a zöldségekre teszem. Tekerek rá borsot, megszórom az apróra vágott metélőhagymával.

Friss oregano és bazsalikom levelekkel koronázom meg ezt a salátát.

02_gorog_salata.jpg

Medvehagymás, mascarponés spagetti

medvehagyma_mascarpone_00.jpg

Egy igen egyszerű, de annál finomabb ételt készítettünk, így a medvehagyma szezon záró akkordjaként. A lágy, krémes mártásba forgatott tésztát a ropogós kolbásszal és hagymakockákkal egészíthetünk ki, így téve igazán élvezetessé minden falatot.

Hozzávalók:

2000 g víz
250 g durum spagetti

250 g mascarpone
100 g medvehagyma
fél citrom leve
szerecsendió
bors

150 g kolbász
pirított hagymakocka

Elkészítése:

Sós vízben megfőzöm a spagettit. A főzővízből félreteszek egy keveset, a tészta leszűrését követően.

medvehagyma_mascarpone_01.jpg

A kolbászt vékonyan felszeletelem és ropogósra sütöm. Papírtörlőn leitatom róla a felesleges zsírt.

medvehagyma_mascarpone_02.jpg

A medvehagyma szárát eltávolítom, összeturmixolom a mascarponével és egy kevés tészta főzővízzel. Ízesítem sóval, borssal és pici szerecsendióval.

medvehagyma_mascarpone_03.jpg

Egy serpenyőbe öntöm a medvehagymás mártást, felforralom, és beleforgatom a spagettit. Ha túl sűrű, adok még hozzá egy keveset a tészta főzővízéből.

medvehagyma_mascarpone_04.jpg

Frissítem néhány csepp citromlével.

medvehagyma_mascarpone_05.jpg

Kolbászkarikákkal és pirított hagymakockával megszórva tálalom a tésztát.

medvehagyma_mascarpone_06.jpg

Kapros zöldbableves

00_zoldbab_leves.jpg

Néhány hónapja kitaláltuk, hogy muszáj csökkenteni a mélyhűtőkben felhalmozódott alapanyagok mennyiségét. Még nem állunk nyerésre, de azért küzdünk. Ezzel a levessel 2 zacskó télről megmaradt, mirelit zöldbabbal lett kevesebb. Ez egy teljesen alap verzió, aki szereti, dúsíthatja tejföllel vagy tejszínnel. Friss kaporral ízesítettük, de mehetett volna bele petrezselyem vagy tárkony is.

Hozzávalók:

2 evőkanál olívaolaj
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
negyed zeller (100 g)
1 szál fehérrépa (130 g)
2 szál sárgarépa (200 g)
400 g sárga hüvelyű zöldbab
400 g zöld hüvelyű zöldbab
1 csokor kapor
2 liter zöldség/csirke alaplé vagy víz

250 g virsli
1 evőkanál repceolaj

Elkészítése:

Az olívaolajon lepirítom a kis kockákra vágott vöröshagymát. Ha a vöröshagyma lepirult, akkor hozzáadom az apróra vágott fokhagymát.

01_zoldbab_leves.jpg

A zellert és a répákat megpucolom, zöldbab darabokhoz igazított hasábokra vágom, és a hagymás alaphoz adom. Picit pírítom, majd felöntöm az alaplével. 

04_zoldbab_leves.jpg

Ha a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadom a zöldbabot.

07_zoldbab_leves.jpg

 A virslit bevagdosom és 2 centis darabokra vágom, olajon megsütöm.

09_zoldbab_leves.jpg

A levesbe az utolsó pillanatban kerül a finomra vágott kapor.

08_zoldbab_leves.jpg

A levest a sült virslifalatokkal tálalom.

1_zoldbab_leves.jpg