Medvehagyma krémleves habos tükörtojással

2017. április 20. - Citrom Disznó

00_medvehagyma_kremleves.jpg

Az elmúlt évtizedben a medvehagyma fogyasztás egyre növekszik, szinte minden zöldségesnél feltűnik a szezon kezdetével. Hatalmas népszerűségnek örvend a vendéglátóhelyeken is, rendkívül egészséges, nagyon finom, élénk zöld színe, fokhagymásan friss íze remekül illeszkedik egy igazi tavaszi menübe.

A leves tetején látható tükörtojást egy kicsit megtuningoltuk, habbá vertük a fehérjét, és mikrósütőben készítettük el, a sárgáját egy serpenyőben épphogy megsütöttük, hogy finom krémes, folyós maradjon. 

Hozzávalók:    

100 g olívaolaj
300 g vöröshagyma
15 g fokhagyma
200 g medvehagyma
1300 g víz
330 g tejföl
110 g burgonya
10 g fehér balzsamecet

bors

5 darab tojás
pirított hagymakocka
bazsalikom levelek

Elkészítése: 

A felkockázott vöröshagymát enyhén megpirítom az olívaolajon. Az utolsó percben hozzáadom a fokhagymát is.

01_medvehagyma_kremleves.jpg

A meghámozott, felkockázott burgonyát is beleforgatom.

02_medvehagyma_kremleves.jpg

Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzöm a zöldségféléket. (A vizet közben pótolom.)

03_medvehagyma_kremleves.jpg

A medvehagyma úgy, ahogy van, mehet a lábosba, pillanatok alatt összeesik. (Ha esetleg fásabb a szára, akkor azt levágom.)

10_medvehagyma_kremleves.jpg

A leveshez turmixoljuk a zöldségeket a tejföllel. Vízzel beállítom a megfelelő sűrűséget.

04_medvehagyma_kremleves.jpg

Sózom, borsozom.

05_medvehagyma_kremleves.jpg

A krémes levest felforralom, végül ízesítem a balzsamecettel.

06_medvehagyma_kremleves.jpg

A tojásfehérjét kevés sóval habbá verem. Egyenletesen elterítem egy hőálló edényben, majd beteszem a mikrósütőbe néhány percre. A folyamatot végig figyelemmel kísérem. 

07_medvehagyma_kremleves.jpg

Egy serpenyőben kevés olívaolajat melegítek. A sárgáják úgy lesznek finomak, ha folyósak maradnak, így nagyon rövid időt töltenek csak a serpenyőben.

08_medvehagyma_kremleves.jpg

A levest tányérba szedem. A kiszúrt tojásfehérje habot a közepére teszem, amire elhelyezem a sárgáját. Megszórom pirított hagymakockákkal, néhány bazsalikom levéllel és medvehagyma bimbóval teszem kívánatosabbá a levest.

09_medvehagyma_kremleves.jpg

Palacsinta házi meggydzsemmel

00_meggyes_palancsinta.jpg

Egy kis palacsinta mindig jól tud esni. Teljesen szokványos módon készítettük el, és Nóri édesanyja által készített meggylekvárral töltöttük, ettől lett igazán gyümölcsös, kellemesen savanykás. Tálaláskor szépen összecsavartuk a megtöltött palacsintákat, és egy árvácska virággal díszítettük. 

Hozzávalók:

3 db tojás
300 g liszt
300 g tej
300 g szénsavas ásványvíz
45 g kristálycukor
pici só
étolaj vagy vaj a sütéshez
meggydzsem
vaniliás porcukor

Elkészítése:

A tojásokat egy tálba ütöm.

01_meggyes_palancsinta.jpg

Hozzáadom a cukrot.

02_meggyes_palancsinta.jpg

Egy kevés sóval alaposan elkeverem.

03_meggyes_palancsinta.jpg

Hozzáöntöm az ásványvíz felét.

04_meggyes_palancsinta.jpg

Jöhet egy adag tej is.

05_meggyes_palancsinta.jpg

A lisztet és a tejet felváltva adagolva csomómentes palacsintatésztát keverek.

07_meggyes_palancsinta.jpg

Jót tesz neki, ha hagyom állni 1 órát. A megmaradt ásványvízzel állítom be a végleges sűrűséget, és már kezdem is sütni. 

08_meggyes_palancsinta.jpg

A serpenyőt kikenem olajjal vagy olvasztott vajjal minden palacsinta előtt. Vajjal finomabb lesz, ám ilyenkor alacsonyabb hőfokon kell sütni, hogy a vaj ne égjen meg.

09_meggyes_palancsinta.jpg

A palacsintákat megkenem a dzsemmel, majd feltekerem.

10_meggyes_palancsinta.jpg

A tálalásnál 2 palacsintát tekerek egymás köré, meghintem vaníliás porcukorral. Egy árvácskával teszem igazán kívánatossá a desszertet.

11_meggyes_palancsinta.jpg

Zabkolbász

00_gabonakolbasz.jpg

Az egyik vegetáriánus barátunk, amikor vendégségbe érkezett hozzánk, nagy átéléssel szaglászta az előszobában logó házi füstölt kolbászainkat. Láthatóan tetszett neki az ízesítés, a fűszeres, füstölt ízvilág, ami illatok formájában érezhető volt. Azt találtam ki, hogy készítek neki hús nélküli kolbászt. Ez az igazi húsevők számára, mint amilyen én is vagyok, valami olyasmi lehet, mint a sörivóknak az alkoholmentes sör, vagy az autóversenyzőnek az automata váltó.

Zabkását ízesítettem klasszikus kolbászhoz való fűszerekkel és folyékony füsttel addig, amíg engem is meglepő hasonlóságot nem produkált a keverék a kolbászhúséval. Mindezt cellulóz alapú műbélbe töltöttem és sütőben kicsit kiszárítottam. A hasonlóság állagban és ízben is megdöbbentő. Szívesen eszegettem én is a nálunk maradt szálat, amit nem adtunk oda, mert kicsit kirepedt. Nagy sikert aratott vega körökben, készítsétek el ti is!  

Hozzávalók: 

1000 g zab
3000 g + 300 g víz
80 g fűszerpaprika
40 g só
15 g vöröshagymapor
15 g fokhagymapor
7 g őrölt kömény
150 g paradicsompüré
folyékony füst
chili
75 g zabliszt
cellulóz alapú műbél

Elkészítése: 

A zabszemeket 170 fokos sütőben, gyakran rázogatva enyhén megpörkölöm. 

01_gabonakolbasz.jpg

Beáztatom, akár több napig is maradhat rajta a víz, ilyenkor hűteni kell. 

02_gabonakolbasz.jpg

Egy olyan fazékban teszem fel főni aminek az alja jó vastag, és remekül elosztja a hőt, így nem ég le a kása akkor sem, amikor már sűrűsödni kezd. Az enyhén sós vízben körülbelül 2,5 óra alatt puhulnak meg a zabszemek. A vizet folyamatosan pótolom, összesen 3 liternyit használok fel a főzés során.

03_gabonakolbasz.jpg

Amikor a zabszemek teljesen puhára főttek az 1/3 részét aprítóban pépesítem. 

05_gabonakolbasz.jpg

Hozzáadom a pépes részt a szemes részhez. 

06_gabonakolbasz.jpg

A fűszerekből, 300 g vízből és a paradicsompüréből krémet turmixolok, és ezt is a zabkásához adom. 

07_gabonakolbasz.jpg

Alaposan összekeverem. 

08_gabonakolbasz.jpg

Nem baj, ha egy picit csíp, jöhet a házi chilikrém.

11_gabonakolbasz.jpg

Végül egy kevés zablisztet keverek bele, hogy a felesleges folyadékot megkösse s hőkezelés során. 

12_gabonakolbasz.jpg

Egy utolsó alapos összedolgozás következik. 

13_gabonakolbasz.jpg

A töltelék kis mennyiségére való tekintettel nem üzemeltük be a kolbásztöltőnket, hanem nyomózsákkal töltjük meg az előzőleg beáztatott cellulóz belet.

14_gabonakolbasz.jpg

A zabkolbászok mindkét végét jó erősen bekötöm spárgával.  

15_gabonakolbasz.jpg

Íme, itt sorakoznak a fél kilós vegakolbászaim. 

16_gabonakolbasz.jpg

3 órán keresztül sültek, száradtak a kolbászok 120 fokos, légkeveréses sütőben. Húsevőket is meglepő kolbász ízt sikerült elérni, fogyasztása közben a vegák is raptorokká váltak. ;)

17_gabonakolbasz.jpg