Extra ropogós, rántott kacsamell gyors krumplisalátával

2017. március 18. - Citrom Disznó

00_rantott_kacsamell.jpg

Ehhez a recepthez úgynevezett kacsamell belsőt használtunk. A harsogva ropogós bundaréteghez még ki nem száradt, durvára aprított kenyeret használtunk. Hozzá elkészítettünk egy végtelenül egyszerű krumplisalátát, ami savanyú almapaprikával és annak levével készült, aminek a friss ízéről a lilahagyma és a zellerszár gondoskodik. Egyszerűen abbahagyhatatlan.01_rantott_kacsamell.jpg

Hozzávalók: 

kacsamell belső
liszt
tojás
kenyér (1-2 napos)

olaj a sütéshez

1 üveg almapaprika
1 kg héjában főtt burgonya
1 db lilahagyma
zellerszár

Elkészítése: 

A savanyított almapaprikák csumáját eltávolítom.

02_rantott_kacsamell.jpg

Az almapaprika levét egy tálba szűröm és hozzáadom a csíkokra vágott almapaprikát. (A mi savanyúságunkban volt egy kevés pritamin paprika is, hogy színesebb legyen.)

03_rantott_kacsamell.jpg

Beleszórom a szintén csíkokra vágott lilahagymát, a karikára vágott zsenge zellerszárat.

04_rantott_kacsamell.jpg

A héjában főtt krumplit meghámoztam, cikkekre vágtam, mehet ez is a salátába.

05_rantott_kacsamell.jpg

Jól összeforgatom, tálalásig mehet a hűtőbe. 

06_rantott_kacsamell.jpg

Besózom a kacsamell belsőket. 

07_rantott_kacsamell.jpg

Bepanírozom a megszokott módon: az első réteg a liszt. 

08_rantott_kacsamell.jpg

A következő a tojás. 

09_rantott_kacsamell.jpg

Az utolsó réteg az aprítóban durvára darált, még meg nem száradt kenyér. 

10_rantott_kacsamell.jpg

Szépen sorakoznak a bebundázott húsaim.  

11_rantott_kacsamell.jpg

180 fokos olajban aranybarnára sütöm. 

12_rantott_kacsamell.jpg

Íme az extra ropogós kacsamell rudacskám.  

13_rantott_kacsamell.jpg

Már tálalom is a krumplisalátával.

anigif.gif

Medvehagymás krumplifőzelék lazaccal

17_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Már ébredezik a kert végében a medvehagyma, láttam, hogy a piacon is lehet már kapni, így végre ismét aktuálissá vált ez a recept, amit már közel egy éve őrzök. Biztos, hogy ebben a szezonban is el fogjuk készíteni, hiszen egyszerű, de mégis különleges fogás. 

A krumpli a sütőben sült, így nem esik szét, lágyan körbeveszi a selymes, élénk zöld medvehagyma mártás. Ízben és színben is remekül passzol hozzá a lazac. Ha a kertben terem medvehagyma, bátran használható a virágzat is, hiszen remekül mutat a tányéron, a méz és a fokhagyma íz egyszerre van jelen benne. 

01_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Hozzávalók:

8 db közepes méretű burgonya
200 g lazac
2 szál újhagyma
1 db paprika
12 szál medvehagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
200-250 g tejszín
20+20 g vaj
néhány csepp citromlé
olívaolaj
víz

bors

Elkészítése:

Megmosok 6 db krumplit és tepsibe teszem. Löttyintek rájuk egy kevés olívaolajat, sózom, borsozom. 180 fokos sütőben 45-60 perc alatt megsütöm.

02_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Egy fazékban megmelegítek egy evőkanálnyi olívaolajat és 20 g vajat. 

03_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Beledobom a babért, a karikára vágott újhagymát, a fokhagymát és a kockára vágott paprikát.

04_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Enyhe pirítás következik.

05_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

A maradék 2 db krumplit megpucolom, megmosom és kockára vágva mehet a piruló zöldségekre.

06_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Sózás és borsozás következik, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.

07_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Mindennek puhára kell főnie, aztán átszedem egy magas falú edénybe.

08_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Hozzáteszem a medvehagymát.

09_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Öntök rá tejszínt, és rúdmixerrel pürésítem.

10_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Krémes, világoszöld mártást kapok, amit ízesítek még sóval, ha szükséges, majd felforralok. 

11_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Hozzáadom a megsült, megpucolt és karikára vágott krumplit.

12_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Néhány csepp citromlével ízesítem, tálalásig melegen tartom.

13_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

A lazac bőrét eltávolítom. Körülbelül 2*2 centis darabokra vágom a halat, sózom és borsozom.

14_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Forró serpenyőben, kevés olívaolajon megsütöm.

15_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Amikor majdnem teljesen kész dobok rá egy egy kevés vajat.

16_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

A medvehagymás krumplifőzeléket a lazaccal és néhány medvehagymavirággal tálalom.

00_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Grapefruit üvegbe zárva

00_garpefruit.jpg

A grapefruit enyhén kinines, tonikos, friss ízvilágát nagyon kedveljük, elhatároztuk hát, hogy befőttesüvegbe zárjuk megőrizve ízét és állagát is. Ehhez a recepthez nagyon fontos a megfelelő minőségű alapanyag. A gyümölcs legyen érett, édes és lédús. 

A grapefruit gerezdek egy része egészben került az üvegekbe, a másik részét pedig turmixoljuk némi cukorral és egy pici sóval, mindössze annyival, hogy még jobban kiemeljük a gyümölcs ízét, az állagot pedig Sosa Gelespessa porral állítjuk be. Ez picit sűríti, de nem nehezíti el a grapefruitpürét, a turmixolás során belekerült levegőtől enyhén habos is lesz. A Gelespessa helyettesíthető Xantannal is, ebben az esetben az adagolás eltérhet.

Hőkezeléssel tartósítjuk, a lezárt, 200 ml-es üvegeket 40-45 percig tartjuk vízfürdőben.

A végeredmény könnyű, friss a grapefruit minden jellegzetességével bíró gyümölcsbefőtt. 

Felhasználhatjuk desszertek készítéséhez, de egy egyszerű vajas croissant-al is remek.

Hozzávalók: 

1230 g grapefruit (filézett súly)
108 g cukor
8,2 g Sosa Gelespessa
csipet só

01_garpefruit.jpg

Elkészítése: 

Kifilézem a grapefruitjaimat: a héját levágom alul és felül, majd körben a hártyával együtt, hogy a gyümölcshús látszódjon. A hártyák mentén bevágom, majd kiforgatom a cikkeket.

02_garpefruit.jpg

Az üvegekbe rendezem a gyönyörű, szép, egész filék egy részét. Körülbelül háromnegyed részig töltöm velük az üvegeket.   

03_garpefruit.jpg

A turmixgép pengéi közé dobom a gyümölcshús megmaradt részét, ami ebben az esetben 540 g. Ehhez a mennyiséghez számoltuk a receptben található cukor és Sosa Gelespessa mennyiségét.

04_garpefruit.jpg

Enyhén sózom, beleteszem a cukrot. 

05_garpefruit.jpg

Hozzáturmixolom a Gelespessa-t is.

06_garpefruit.jpg

Az üvegekben elosztott gyümölcshúsra öntöm a pürét.

07_garpefruit.jpg

A lezárt üvegeket vízfürdőbe helyezem, forrponton tartom 40-45 percen keresztül, hagyom kihűlni a vízben. Így sokáig elállnak a polcon.

08_garpefruit.jpg

Friss, ropogós, vajjal hajtogatott croissant-t pakoltunk meg vele. 

09_garpefruit.jpg

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu