Szezámos vörös tonhal cukkini főzelékkel

2018. június 15. - Citrom Disznó

00_cukkini_ton.jpg

Imádjuk a tökfőzeléket, gyakran készítjük, de nem csak hagyományosan főzőtökből, hanem csillagtökből, cukkiniből, de akár sütőtökből is elkészíthető.  Most cukkiniből készítettük. A sushi projekt miatt vásárolt vörös tonhalból maradt néhány darabka egyéb finomságok elkészítéséhez is. Remekül párosítható a kettő alapanyag, igazán fejedelmi fogást készítettünk. A ropogós textúrát a tányéron a szezámréteg adta. 

Hozzávalók:

400 g vörös tonhal
2 db fehér cukkini
2 db cukkini
5 db újhagyma zöld része
1 gerezd fokhagyma
120 g tejföl (20%)
250 g víz
30 g szezám
30 g fekete szezám
1 tojásfehérje
1 teáskanál kristálycukor
fehérborecet
1 csokor kapor
repceolaj

Elkészítése:

A cukkinit csíkozó lehúzó segítségével egyforma, spagetti szerű szálakká varázsolom. A rosszul sikerült részeket és a közepét félreteszem a főzelék szaftos részének elkészítéséhez (körülbelül az egyharmadát).

03_cukkini_ton.jpg

Az újhagyma szárat karikára vágom. 

04_cukkini_ton.jpg

Egy kevés olívaolajat melegítek. 

05_cukkini_ton.jpg

Rádobom az újhagymát.  

06_cukkini_ton.jpg

Vágott fokhagymával is megkínálom.  

07_cukkini_ton.jpg

Rádobom a cukkini maradványokat. 

08_cukkini_ton.jpg

Felöntöm a vízzel, sózom.

09_cukkini_ton.jpg

Beleszórom a cukrot, beleteszem a tejfölt, belecsurgatom az ecetet. Puhára főzöm.

10_cukkini_ton.jpg

 Egyneműre turmixolom. 

11_cukkini_ton.jpg

A tonhalból éles késsel egyforma szeleteket vágok, enyhén sózom. 

12_cukkini_ton.jpg

Vékonyan lekenem tojásfehérjével a szeletek minden oldalát.

13_cukkini_ton.jpg

Fekete és fehér szezámmag keverékébe forgatom a szeleteket. 

14_cukkini_ton.jpg

A serpenyőbe kevés repceolajat cseppentek, arra teszek egy sütőpapírt és arra is pár csepp olajat. Ezen sütöm meg a haldarabok minden oldalát. Egy-egy oldalt nem szükséges 1 percnél tovább sütni. Így nem sül túl a halszeletünk.

15_cukkini_ton.jpg

Amíg sül a hal, a cukkiniszálakat forró serpenyőbe dobom, egy kevés olajon átforgatom. 

16_cukkini_ton.jpg

Sózom. 

17_cukkini_ton.jpg

Ráöntöm az elpürésített, főtt cukkinit. 

18_cukkini_ton.jpg

Frissen vágott kaporral meghintem és átforgatom.

19_cukkini_ton.jpg

Már tálalhatok is. Alulra kerül a tökfőzelék.

20_cukkini_ton.jpg

Rá a szezámos vörös tonhal és néhány friss kaporlevél. A főzelék krémes, benne a cukkini ress, a tonhal omlós, a közepe szinte nem is kapott hőt, a rajta lévő szezámréteg ropogós. 

21_cukkini_ton.jpg

Maki sushi vörös tonhallal és spárgával

01_sushi_tonhal_sparga.jpg

Régóta forgattuk a fejünkben, hogy készítünk sushit. Összefutottunk bevásárlás közben néhány szelet jóképű vörös tonhallal, egy csomag hazai zöld spárga is bekéredzkedett a kosarunkba, valamint egy csokor mizunát is találtunk egy árusnál hozzá. Nincs sok tapasztalatunk sushi készítésben, ezért utánaolvastunk néhány dolognak, megnéztük néhány aranykezű mester bemutatóját, és belevágtunk. Mivel a tonhal, amit kaptunk közel sem volt sushi minőségű, ezért azt találtuk ki, hogy néhány órára cukros, sós, koriandermagos, borsos keverékbe temetjük, azaz egy savmentes marinálási eljárást alkalmazunk. Így a sav nem marja meg, halhús megőrzi a szép élénk színét.

Hozzávalók:

A halhoz:

400 g vörös tonhal
3 evőkanál cukor
6 evőkanál só
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál koriandermag
1 teáskaanál színes bor
2 evőkanál meggy pálinka

A rizshez:

500 g sushi rizs
1000 g víz
100 g rizsecet
40 g kristálycukor
5 teáskanál só

Az összeállításhoz:

nori lapok
250 g zöld spárga
wasabi
pirított szezám
mizuna
friss citromlé

Elkészítése:

Elkészítem a rizst a sushihoz. Váltott hideg vízzel addig mosom a rizst, míg a víz szinte teljesen tiszta, keményítőmentes nem lesz. Kétszeres mennyiségű vízzel felteszem főni, hagyom felforrni, kb. 8 percig lassú tűzön főzöm, óvatosan átkeverem és hagyom pihenni 10 percig.

03_sushi_tonhal_sparga.jpg

Ez idő alatt elkészítem a sushi ecetet. Összefőzöm a rizsecetet, a cukrot, a sót, de nem forralom hosszan.

04_sushi_tonhal_sparga.jpg

Még melegen belekeverem a megfőtt rizsbe. Óvatosan kevés mozdulattal, de jól összeforgatom. Hagyom kihűlni.

05_sushi_tonhal_sparga.jpg

Elkészítem a savmentesen marinált vörös tonhalat.

02_sushi_tonhal_sparga.jpg

Összekeverem a cukrot, a sót, a kockázott fokhagymát.

06_sushi_tonhal_sparga.jpg

A pár mozdulattal megvágott fűszereket is hozzáadom.

07_sushi_tonhal_sparga.jpg

Jól bedörzsölöm, befedem vele a halat.

08_sushi_tonhal_sparga.jpg

Az egész pácréteget eláztatom meggypálinkával. Hűtőszekrénybe teszem.

09_sushi_tonhal_sparga.jpg

A pácolás ideje alatt néha megforgatom a szeletet.

10_sushi_tonhal_sparga.jpg

12 óra elteltével kiveszem a halat a pácból, szinte teljesen szárazra törölöm, és szeletelésig hűtőszekrénybe teszem.

11_sushi_tonhal_sparga.jpg

Előfőzöm a spárgarügyeket, enyhén cukros, sós vízben. A spárgarügyek fás részét letöröm és a forrásban lévő vízbe dobom. Pár pillanat és kész.

12_sushi_tonhal_sparga.jpg

Jeges vízben, hirtelen kihűtöm. Így élénk színű és roppanós marad. Minden kész a sushi feltekeréséhez.

13_sushi_tonhal_sparga.jpg

A tekerőszőnyegre teszek egy norilapot. Egyenletesen elterítem rajta a rizst.

14_sushi_tonhal_sparga.jpg

Egy vékony wasabi réteget húzok a közepére.

15_sushi_tonhal_sparga.jpg

Ráteszem a halszeleteket.

16_sushi_tonhal_sparga.jpg

Néhány levél mizuna is kerül bele. 

17_sushi_tonhal_sparga.jpg

Pörkölt szezámkeveréket szórok rá.

18_sushi_tonhal_sparga.jpg

A szárazra törölt spárgarügyek is a rizsrétegre kerülnek. A halra friss citromlevet csepegtetek.

19_sushi_tonhal_sparga.jpg

A tekerőszőnyeg segítségével jó szorosan feltekerem, és megformázom a rudat.

tekeres.jpg

Egyforma szeletekre vágom.

20_sushi_tonhal_sparga.jpg

Deszkára teszem a kész tekercseket.

21_sushi_tonhal_sparga.jpg

Szója és terijaki szószt adok mellé mártogatósnak.

22_sushi_tonhal_sparga.jpg

Igazán finom lett, elsőre nem rossz.

23_sushi_tonhal_sparga.jpg

Görög saláta

01_gorog_salata.jpg

Szinte minden nyáron ellátogatunk Görögországba. Amikor fel szeretnénk idézni a nyaralások mesés pillanatait, akkor elővesszük a lepukkant teherautó platójáról, termelőtől  vásárolt mennyei olajbogyókat, a karakteres ízű extra szűz olívaolajat,  és ezeket hazai alapanyagokkal kiegészítve, összedobjuk ezt a salátát. 

Hozzávalók:

uborka
paradicsom
paprika
olajbogyó (zöld, fekete, aszalt)
extra szűz olívaolaj és friss citromlé
feta
friss bazsalikom
friss oregano
friss metélőhagyma 
bors

Elkészítése:

Az uborkát, paradicsomot, paprikát megmosom, körülbelül 1 centis kockákra vágom. Összekeverem, enyhén sózom, löttyintek rá olívaolajat, csavarok rá némi friss citromlevet.

A zöldségeket adagonként tányérra teszem többféle olajbogyó társaságában. A fetából levágok két szeletet, és a zöldségekre teszem. Tekerek rá borsot, megszórom az apróra vágott metélőhagymával.

Friss oregano és bazsalikom levelekkel koronázom meg ezt a salátát.

02_gorog_salata.jpg