Sütőtök krémleves

2017. október 10. - Citrom Disznó

00_sutotok_leves.jpg

Ősszel a piacokon halmokban áll a sütőtök. Igazán olcsó alapanyag, ami igen sokrétűen felhasználható. Talán a legkézenfekvőbb, ha krémleves készül belőle. Mi most egy egzotikusabb verziót mutatunk gyömbérrel, chilivel, naranccsal, lime-al. A kertben virágzik még a sarkantyúka, így díszítésként ez a gyönyörű, ehető virág került a tányérra. 

Hozzávalók:

400 g sült tök
50 g olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1*2 centis gyömbérdarab
250 g kókusztej
150 g víz
80 g tejföl
fél lime leve
1 db narancs leve és héja
fél üveg Foolchili – Ah honey honey chiliszósz
50 g pirított tökmag

bors

Elkészítése:

A tököt elfelezem, kikaparom a magjait, nagyobb darabokra vágom és 180 fokos sütőben puhára sütöm.

01_sutotok_leves.jpg

A tök húsát egy evőkanál segítségével leszedem a héjról és turmixgépbe teszem.

02_sutotok_leves.jpg

A vöröshagymát kockára vágom és olívaolajon megpirítom, majd öntök rá egy pici vizet, hogy meg tudjon puhulni. Mehet ez is a tök után a turmixba.

03_sutotok_leves.jpg

Hozzáadom a friss, meghámozott gyömbért.

04_sutotok_leves.jpg

Lereszelem egy narancs héját és kifacsarom a levét. A turmixba csak a leve kerül.

05_sutotok_leves.jpg

A kókusztej következik.

06_sutotok_leves.jpg

Ízesítem sóval, borssal, majd krémesre turmixolom.

07_sutotok_leves.jpg

Jöhet a végső ízesítés, elsőként a csípősséget állítom be.

08_sutotok_leves.jpg

A kellemes savakról a lime leve gondoskodik.

09_sutotok_leves.jpgA levest felforralom, majd legvégül a narancshéj is belekerül.

10_sutotok_leves.jpg

Tálaláskor a levesben elrejtek egy kevés pirított tökmagot, hogy legyen benne valami ropogtatnivaló is. Ez az igen összetett ízvilágú leves egy minimalista tálalást kap, színével harmonizáló sarkantyúka kerül rá.

11_sutotok_leves.jpg

Tárkonyos gombakrémleves

00_gombakremleves.jpg

Nem volt tervben ennek a levesnek az elkészítése, de gyönyörű champion gombát kaptam a piacon. Mivel mostanában igencsak idő szűkében vagyunk, így egy egyszerű krémlevesre esett a választás. A gombához remekül illik a tárkony, ráadásul a kertben is van, így azzal fűszereztük, a savasságát pedig saját készítésű tárkonyecettel adtuk meg. Díszítésként lila madársóska leveleit és virágait, sarkantyúka leveleket, fodros petrezselymet és tárkony levélkéket használtunk.  

01_gombakremleves.jpg

Hozzávalók:

500 g champion
50 g olívaolaj
3 kis gerezd fokhagyma
150 g tejföl
1 evőkanálnyi tárkonyecet
1 teáskanálnyi szárított vargánya
3 szál friss petrezselyem
1 szál friss tárkony
víz

bors

Elkészítése:

A gombát megtisztítom, felszeletelem. 

02_gombakremleves.jpg

Egy lábosba olívaolajat öntök, és megpirítom rajta a gombákat és a fokhagymákat.

03_gombakremleves.jpg

Borsozom.

04_gombakremleves.jpg

A pirulási fázis után felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, majd sózom. Puhára főzöm a gombákat.

05_gombakremleves.jpg

A puha gombákat összeturmixolom a tejföllel és annyi vízzel, hogy krémleves állagot kapjak.

06_gombakremleves.jpg

A titkos összetevő a szárított vargánya, amitől még intenzívebb lesz a leves.

07_gombakremleves.jpg

A tárkonyecettel beállítjuk a savasságot.

10_gombakremleves.jpg

A  legvégén belekerül a finomra vágott petrezselyem és tárkony.

08_gombakremleves.jpg

A leves a díszítőelemek színeitől kezd el élni a tányérban. Ezekkel a zöldekkel, lilákkal válik teljessé.

09_gombakremleves.jpg

Chilis, mézes húsgolyók

00_ah_honey_honey.jpg

Ha valaki egyszer rákap a chilire, nehéz leállni. Ehhez a recepthez a saját szószunkat használtuk, amit igen sokrétűen fel lehet használni. Ezúttal egy sertéscombból készült húsgolyóra pirítottuk rá. Talán unalmas lehet a krumplipüré köret, de remekül ellensúlyozza a húsgolyó csípős, fűszeres ízét, igazi hullámvasút az ízlelőbimbóknak.

Hozzávalók:

1 evőkanál sertészsír 
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
560 g darált sertéscomb
40 g zabpehely
50 g víz
1 púpos teáskanál dijoni mustár

bors
1 üveg Foolchili - ah honey honey chiliszósz

Elkészítése:

A kis kockákra vágott vöröshagymát megpirítom a zsíron, amikor megpirult néhány másodperc alatt hozzápirítom az apróra vágott fokhagymát. A hagymás keveréket, ezután átszedem egy tányérra és kihűtöm. A serpenyőt később még használni fogom.

01_ah_honey_honey.jpg

A húshoz hozzáadom a kihűlt hagymákat, a zabpelyhet és a vizet. Ízesítem sóval, borssal és mustárral.

02_ah_honey_honey.jpg

Alaposan összekeverem a hozzávalókat, majd 60 grammos golyókat formázok.

03_ah_honey_honey.jpg

Egy tepsit szilikonos sütőpapírral borítok, picit beolajozom, és elhelyezem rajta a golyókat. 170 fokos sütőben átsütöm, de nem kell, hogy megpiruljon.

04_ah_honey_honey.jpg

A golyókat ezután visszadobálom a serpenyőbe és megpirítom.

05_ah_honey_honey.jpg

Összeforgatom az ah honey honey chiliszósszal.

06_ah_honey_honey.jpg

Nem semmi illat és a látvány. ;)))

07_ah_honey_honey.jpg

Krumplipürével tálalom.

08_ah_honey_honey.jpg