Füstölt libamáj és harcsa mangópürével

2017. április 25. - Citrom Disznó

01_maj_harcsa_mango.jpg

Felbuzdulva azon, hogy milyen jól sikerült a füstölt afrikai harcsa filé, elkezdtük párosítani fejben különböző ízekkel. Az itt látható tányérra füstölt pecsenye libamáj és mangópüré társaságában került bazsalikom hajtásokkal díszítve. 

Hozzávalók:

150 g érett mangó
15 g kristálycukor
füstölt afrikai harcsa
füstölt pecsenye libamáj

bazsalikom hajtások  

Elkészítése: 

A hámozott, kockára vágott mangót edénybe teszem.  

02_maj_harcsa_mango.jpg

Rászórom a cukrot, enyhén sózom. Néhány perc alatt összefőzöm. Nem főzöm sokáig, így tudom a legtöbb ízt, és frissességet megőrizni a pürémben.

03_maj_harcsa_mango.jpg

 Rúdmixerrel pürésítem. 

04_maj_harcsa_mango.jpg

 A füstölt harcsából szeleteket vágok. 

05_maj_harcsa_mango.jpg

A füstölt libamáj is szeletelésre kerül.  

06_maj_harcsa_mango.jpg

 A tányérokra teszem a mangópürét. 

07_maj_harcsa_mango.jpg

 A harcsa szeletekről leveszem a bőrét. 

08_maj_harcsa_mango.jpg

 A mangópürére helyezem a máj és a hal szeleteket.  

09_maj_harcsa_mango.jpg

Végül a minihajtások is a tányérra kerülnek. Ropogós baguette-el, élvezettel majszoltuk. 

10_maj_harcsa_mango.jpg

Medvehagyma krémleves habos tükörtojással

00_medvehagyma_kremleves.jpg

Az elmúlt évtizedben a medvehagyma fogyasztás egyre növekszik, szinte minden zöldségesnél feltűnik a szezon kezdetével. Hatalmas népszerűségnek örvend a vendéglátóhelyeken is, rendkívül egészséges, nagyon finom, élénk zöld színe, fokhagymásan friss íze remekül illeszkedik egy igazi tavaszi menübe.

A leves tetején látható tükörtojást egy kicsit megtuningoltuk, habbá vertük a fehérjét, és mikrósütőben készítettük el, a sárgáját egy serpenyőben épphogy megsütöttük, hogy finom krémes, folyós maradjon. 

Hozzávalók:    

100 g olívaolaj
300 g vöröshagyma
15 g fokhagyma
200 g medvehagyma
1300 g víz
330 g tejföl
110 g burgonya
10 g fehér balzsamecet

bors

5 darab tojás
pirított hagymakocka
bazsalikom levelek

Elkészítése: 

A felkockázott vöröshagymát enyhén megpirítom az olívaolajon. Az utolsó percben hozzáadom a fokhagymát is.

01_medvehagyma_kremleves.jpg

A meghámozott, felkockázott burgonyát is beleforgatom.

02_medvehagyma_kremleves.jpg

Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzöm a zöldségféléket. (A vizet közben pótolom.)

03_medvehagyma_kremleves.jpg

A medvehagyma úgy, ahogy van, mehet a lábosba, pillanatok alatt összeesik. (Ha esetleg fásabb a szára, akkor azt levágom.)

10_medvehagyma_kremleves.jpg

A leveshez turmixoljuk a zöldségeket a tejföllel. Vízzel beállítom a megfelelő sűrűséget.

04_medvehagyma_kremleves.jpg

Sózom, borsozom.

05_medvehagyma_kremleves.jpg

A krémes levest felforralom, végül ízesítem a balzsamecettel.

06_medvehagyma_kremleves.jpg

A tojásfehérjét kevés sóval habbá verem. Egyenletesen elterítem egy hőálló edényben, majd beteszem a mikrósütőbe néhány percre. A folyamatot végig figyelemmel kísérem. 

07_medvehagyma_kremleves.jpg

Egy serpenyőben kevés olívaolajat melegítek. A sárgáják úgy lesznek finomak, ha folyósak maradnak, így nagyon rövid időt töltenek csak a serpenyőben.

08_medvehagyma_kremleves.jpg

A levest tányérba szedem. A kiszúrt tojásfehérje habot a közepére teszem, amire elhelyezem a sárgáját. Megszórom pirított hagymakockákkal, néhány bazsalikom levéllel és medvehagyma bimbóval teszem kívánatosabbá a levest.

09_medvehagyma_kremleves.jpg

Palacsinta házi meggydzsemmel

00_meggyes_palancsinta.jpg

Egy kis palacsinta mindig jól tud esni. Teljesen szokványos módon készítettük el, és Nóri édesanyja által készített meggylekvárral töltöttük, ettől lett igazán gyümölcsös, kellemesen savanykás. Tálaláskor szépen összecsavartuk a megtöltött palacsintákat, és egy árvácska virággal díszítettük. 

Hozzávalók:

3 db tojás
300 g liszt
300 g tej
300 g szénsavas ásványvíz
45 g kristálycukor
pici só
étolaj vagy vaj a sütéshez
meggydzsem
vaniliás porcukor

Elkészítése:

A tojásokat egy tálba ütöm.

01_meggyes_palancsinta.jpg

Hozzáadom a cukrot.

02_meggyes_palancsinta.jpg

Egy kevés sóval alaposan elkeverem.

03_meggyes_palancsinta.jpg

Hozzáöntöm az ásványvíz felét.

04_meggyes_palancsinta.jpg

Jöhet egy adag tej is.

05_meggyes_palancsinta.jpg

A lisztet és a tejet felváltva adagolva csomómentes palacsintatésztát keverek.

07_meggyes_palancsinta.jpg

Jót tesz neki, ha hagyom állni 1 órát. A megmaradt ásványvízzel állítom be a végleges sűrűséget, és már kezdem is sütni. 

08_meggyes_palancsinta.jpg

A serpenyőt kikenem olajjal vagy olvasztott vajjal minden palacsinta előtt. Vajjal finomabb lesz, ám ilyenkor alacsonyabb hőfokon kell sütni, hogy a vaj ne égjen meg.

09_meggyes_palancsinta.jpg

A palacsintákat megkenem a dzsemmel, majd feltekerem.

10_meggyes_palancsinta.jpg

A tálalásnál 2 palacsintát tekerek egymás köré, meghintem vaníliás porcukorral. Egy árvácskával teszem igazán kívánatossá a desszertet.

11_meggyes_palancsinta.jpg