Libaleves daragaluskával

2017. június 10. - Citrom Disznó

00_libaleves_daragaluska.jpg

Gyakran elhangzik, hogy bizonyos ételekhez, alapanyagokhoz fel kell nőni. Ilyen lehet a spenót, a tökfőzelék, a paradicsomos káposzta, sárgaborsó főzelék és társai. Ha nekem kéne megneveznem egy ilyen ételt, az egyértelműen a húsleves lenne. Szóba sem jöhetett, hogy bármilyen főtt zöldség a tányéromba kerüljön, a húsokról már nem is beszélve. Egy örökkévalóság volt, amíg a felnőttek komótosan eltüntették a levest, lerágcsálták a főtt húst a csontokról. Oké, a levet bekanalaztam, de csak a különböző levesbetétek kedvéért. Ha már itt tartunk, akkor a kedvencem a daragaluska volt, ezért ebbe a levesbe is az került.
Bár a mai napig többre értékelek egy jó krémlevest, azért most már tudom értékelni a jól elkészített húslevest is. A szépsége számomra abban rejlik manapság, hogy a viszonylag olcsón megvásárolható alapanyagokból aztán mennyi minden készíthető.

Először is készül egy libaleves daragaluskával.
A liba szárnytövekről lefejtett hájból tepertő, amiből tojásos tepertőkrém lesz.
A csontokról leszedegetem a húst, amit a ház ura jóízűen meg fog enni a leveshez.
A csontokat a cica kapja meg, nagyon szereti lerágcsálni róla a maradék húsfalatokat, porcokat, a vékonyabb csontokat meg is eszi.
A levesben agyonfőtt zöldségeket továbbra sem szeretem, de vadas mártáshoz tökéletes lesz, a leves tálalásához külön készítem a zöldségeket.
Ha még mindig marad lé, ami könnyen előfordulhat, hiszen jó nagy mennyiségről van szó, akkor adja magát, hogy alapléként egy levesben, főzelékben, mártásban, raguban kel új életre.

Hozzávalók:

Az alapléhez:

1500 g liba farhát
2200 g liba szárnytő (ebből kb. 700 g libahájat vágtam le)
6000 g víz
2 db vöröshagyma
1 db fokhagyma
500 g sárgarépa
150 g petrezselyem gyökér
150 g karalábé
80 g zellerszár
100 g gomba
1 csokor petrezselyemzöld
1 kis szál friss lestyán
30 g gyömbér
3 db szegfűbors
szerecsendió
20 szem fekete bors
25 g cukor
kevés só (inkább legyen sótlan az elején, hogy a beforralásnál ne legyen túl sós)

A daragaluskához:

M-es tojás
tojásonként 50 g búzadara
tojásonként 1 teáskanál zsiradék (jelen esetben libazsír, de vajjal is finom)

Zöldségek a leves tálalásához:

sárgarépa
fehérrépa
barna csiperke
zöld spárga

Elkészítése:

A szárnytövekről levágom a felesleges hájat.

01_libaleves_daragaluska.jpg

Jó nagy adag.

02_libaleves_daragaluska.jpg

A szárnytöveket és a farhátat hideg vízben felteszem a gázra, közepes lángon hagyom felforrni.

03_libaleves_daragaluska.jpg

Megtisztítom a zöldségeket. A hagymának csak egyetlen rétegét távolítom el, a fokhagymán is rajta marad a héja, csak félbevágom.

04_libaleves_daragaluska.jpg

A hagymák vágási felületeit megpirítom egy serpenyőben a cukorral.

05_libaleves_daragaluska.jpg

Közben a víz felforrt a libacsontokon, eltávolítom a felszínéről a habot.

06_libaleves_daragaluska.jpg

Mehet bele az összes zöldség, amit az alaplébe szántam. 

07_libaleves_daragaluska.jpg

Beleszórom a borsot és a szegfűborsot.

08_libaleves_daragaluska.jpg

Belereszelek egy kevés szerecsendiót.

09_libaleves_daragaluska.jpg

8 órán keresztül gyöngyöztetem.

10_libaleves_daragaluska.jpg

Leszűröm a levest, majd visszateszem a gázra és egy liternyit elforralok belőle, hogy még koncentráltabb legyen az íze. Ezután lehűtöm, egy éjszakára hűtőbe teszem.

11_libaleves_daragaluska.jpg

A csontokról leszedem a húst...igazából leomlik róla.

12_libaleves_daragaluska.jpg

A hűtőből előszedett, megkocsonyásodott levesről könnyen el lehet távolítani a zsírt, ami remek lesz majd a daragaluska elkészítéséhez.

13_libaleves_daragaluska.jpg

A daragaluska összetevőit összekeverem.

14_libaleves_daragaluska.jpg

Ilyenkor még elég híg, de 1 óra pihentetés után a daraszemek szépen megduzzadnak.

15_libaleves_daragaluska.jpg

Megpucolom a zöldségeket, amiket roppanósra főzők a levesben, kivéve a spárga felkarikázott szárát, ami nyersen kerül a tányérokba.

16_libaleves_daragaluska.jpg

A galuskákat két teáskanál segítségével megformázom. Fontos, hogy a víz ne forrjon, csak éppen gyöngyözzön, sőt 5 perc után el is lehet zárni alatta a hőt vagy a lehető legalacsonyabbra venni, hagyni állni a forró vízben, hogy belül is jól át tudjon gőzölődni.

17_libaleves_daragaluska.jpg

Ez a sok finomság kerül egy tányérba, erre öntöm rá a forró levest tálaláskor.

18_libaleves_daragaluska.jpg

Igazán remek, ízgazdag lett ez a leveske. :)

19_libaleves_daragaluska.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr1112481987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Attilajukkaja 2017.06.12. 13:06:16

Wow! 8 órán keresztül????