Medvehagyma krémleves habos tükörtojással

2017. április 20. - Citrom Disznó

00_medvehagyma_kremleves.jpg

Az elmúlt évtizedben a medvehagyma fogyasztás egyre növekszik, szinte minden zöldségesnél feltűnik a szezon kezdetével. Hatalmas népszerűségnek örvend a vendéglátóhelyeken is, rendkívül egészséges, nagyon finom, élénk zöld színe, fokhagymásan friss íze remekül illeszkedik egy igazi tavaszi menübe.

A leves tetején látható tükörtojást egy kicsit megtuningoltuk, habbá vertük a fehérjét, és mikrósütőben készítettük el, a sárgáját egy serpenyőben épphogy megsütöttük, hogy finom krémes, folyós maradjon. 

Hozzávalók:    

100 g olívaolaj
300 g vöröshagyma
15 g fokhagyma
200 g medvehagyma
1300 g víz
330 g tejföl
110 g burgonya
10 g fehér balzsamecet

bors

5 darab tojás
pirított hagymakocka
bazsalikom levelek

Elkészítése: 

A felkockázott vöröshagymát enyhén megpirítom az olívaolajon. Az utolsó percben hozzáadom a fokhagymát is.

01_medvehagyma_kremleves.jpg

A meghámozott, felkockázott burgonyát is beleforgatom.

02_medvehagyma_kremleves.jpg

Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzöm a zöldségféléket. (A vizet közben pótolom.)

03_medvehagyma_kremleves.jpg

A medvehagyma úgy, ahogy van, mehet a lábosba, pillanatok alatt összeesik. (Ha esetleg fásabb a szára, akkor azt levágom.)

10_medvehagyma_kremleves.jpg

A leveshez turmixoljuk a zöldségeket a tejföllel. Vízzel beállítom a megfelelő sűrűséget.

04_medvehagyma_kremleves.jpg

Sózom, borsozom.

05_medvehagyma_kremleves.jpg

A krémes levest felforralom, végül ízesítem a balzsamecettel.

06_medvehagyma_kremleves.jpg

A tojásfehérjét kevés sóval habbá verem. Egyenletesen elterítem egy hőálló edényben, majd beteszem a mikrósütőbe néhány percre. A folyamatot végig figyelemmel kísérem. 

07_medvehagyma_kremleves.jpg

Egy serpenyőben kevés olívaolajat melegítek. A sárgáják úgy lesznek finomak, ha folyósak maradnak, így nagyon rövid időt töltenek csak a serpenyőben.

08_medvehagyma_kremleves.jpg

A levest tányérba szedem. A kiszúrt tojásfehérje habot a közepére teszem, amire elhelyezem a sárgáját. Megszórom pirított hagymakockákkal, néhány bazsalikom levéllel és medvehagyma bimbóval teszem kívánatosabbá a levest.

09_medvehagyma_kremleves.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr9012389525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Attilajukkaja 2017.04.21. 13:01:19

A medvehagymát csak kíméletesen és nagyon rövid ideig szabad főzni, mert elveszíti a karakteres ízét.
Én a medvehagyma egy részét nagyon hideg vízben szoktam elturmixolni, és csak a végén adom hozzá a forró leveshez. Próbáljátok ki, mert nagyon más, frissebb lesz a végeredmény!