Spenót bundás kenyérrel és fürjtojással

2017. március 29. - Citrom Disznó

00_spenot_mascarpone.jpg

A spenótfőzelék bundás kenyérrel vagy tükörtojással óriási klasszikus, mi kombináltuk a kettőt. A bundás kenyeret aprított zsemle, tojás és tej keverékéből készítettük, így krémesebb, szaftosabb lett, mint a hagyományos, ráadásul kedvünk szerint formázhatjuk. A tükörtojást fürjtojásból sütöttük, az apró tojások jól mutatnak a tányéron. A spenótfőzeléket nem sűrítettük szénhidrátfélével, ezért könnyű, tavaszias lett. 

Hozzávalók:

500 g friss spenót
2 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
125 g mascarpone
olívaolaj
néhány csepp friss citromlé
szerecsendió
bors

100 g zsömle
3 db tojás (M)
50 g tej

9 db fürjtojás

Elkészítése:

Olívaolajon enyhén megpirítom a vöröshagymát.

02_spenot_mascarpone.jpg

Hozzáadom a fokhagymát, amit szintén pirítok egy kicsit.

03_spenot_mascarpone.jpg

A többször átmosott spenót következik.

04_spenot_mascarpone.jpg

A spenót hamar összeesik és megpuhul. Mehet is a turmixgépbe.

05_spenot_mascarpone.jpg

Fűszerezem sóval, borssal, szerecsendióval.

06_spenot_mascarpone.jpg

Hozzákanalazom a mascarponét, amitől igazán krémes állaga lesz a spenótpürének. Turmixolom.

07_spenot_mascarpone.jpg

Szitán átpasszírozom. 

08_spenot_mascarpone.jpg

Felforralom a pürét, végül néhány csepp citromlével frissítem.

08_01_spenot_mascarpone.jpg

A zsömlét durvára aprítom.

09_spenot_mascarpone.jpg

Hozzáöntöm a pici sóval elkevert tojást.

10_spenot_mascarpone.jpg

A tejjel állítom be az állagát.

11_spenot_mascarpone.jpg

Egy serpenyőben olívaolajat melegítek. Beleteszem a formáimat.

12_spenot_mascarpone.jpg

Megtöltöm a formákat figyelembe véve, hogy picit duzzadni fog sütés közben a bundás kenyér.

13_spenot_mascarpone.jpg

Ilyen szépen meg kell sülnie mindkét oldalának. Fordításkor a forma óvatosan leszedhető. 

14_spenot_mascarpone.jpg

A bundás kenyérhez használt formák segítségével megsütöm a fürjtojásokat. Nagyon hamar elkészülnek, akkor jó, ha a sárgájuk folyós marad.

15_spenot_mascarpone.jpg

A sárgájukra tekerek egy nagyon pici sót. 

16_spenot_mascarpone.jpg

A tálalás következik:

anigif.gif

A bejegyzés trackback címe:

http://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr2712372961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.