Karalábéfőzelék

2016. december 09. - Citrom Disznó

00_karalabe_fozelek.jpg

A karalábé elég megosztó, főleg főzelékként az iskolai, munkahelyi menzák nyomasztó, evőeszköz és tányér csörömpöléssel aláfestett "mindjárt mehetünk végre haza" érzését keltheti, de nekem inkább a tavaszi belváros lakóépületeinek lépcsőházaiból áradó főzelék és fasírt illatával keveredő békesség és harmónia jut az eszembe róla, mely gyermekkori nagymama látogatások alkalmával égett a tudatomba.

Aki szereti a karalábéfőzeléket annak is dimenzióugrás a megszokott szocreál, lisztes verzióhoz képest, aki pedig nem szereti vagy óckodik tőle annak is érdemes kipróbálnia, mert sokkal de sokkal ízgazdagabb és egészségesebb mint a múltbéli változata. 

01_karalabe_fozelek.jpg

Hozzávalók:

A püréhez:

olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db karalábé
200 g víz
100 g tejföl

bors

A karalábé kockákhoz:

olívaolaj
1 db karalábé
petrezselyem

bors

4 szelet bacon
12 db fél dió
fél sertésszűz
sópehely

Elkészítése:

Olívaolajon megpirítom a kockára vágott hagymát. 

03_karalabe_fozelek.jpg

Amikor a vöröshagyma megpirult, hozzápirítom az apróra vágott fokhagymát is.

04_karalabe_fozelek.jpg

A karalábékat meghámozom és 1x1 centis kockákra vágom. (A karalábék középső részéből vágott, szabályos darabokat használtam a pirított kockákhoz, a szabálytalanabb darabokból készült a püré.) 

05_karalabe_fozelek.jpg

Szóval a karalábékockák "szabálytalan" fele megy a lepirított hagymákhoz.

07_karalabe_fozelek.jpg

Sózom, borsozom, majd felöntöm a vízzel és puhára főzöm.

08_karalabe_fozelek.jpg

Közben 160 fokos sütőben enyhén megpirítom a diót.

09_karalabe_fozelek.jpg

A héját ilyenkor könnyen le lehet morzsolni. A pucér diókat félreteszem tálalásig.

10_karalabe_fozelek.jpg

A megpuhult karalábéhoz mehet a tejföl, amivel pürésítem.

11_karalabe_fozelek.jpg

Egy szitán átpasszírozom, hogy még homogénebb legyen.

12_karalabe_fozelek.jpg

A karalábékockák "szabályos" fele mehet a serpenyőbe néhány löttyintésnyi olívaolajjal. Sózom és borsozom.

13_karalabe_fozelek.jpg

Ilyen szépen meg kell pirulniuk:

14_karalabe_fozelek.jpg

Finomra vágott petrezselyemmel csak az utolsó pillanatban szórom meg. Így az élénk íze és színe remekül frissíti az ételt.

15_karalabe_fozelek.jpg

A bacont serpenyőben ropogósra pirítom.

16_karalabe_fozelek.jpg

A szüzet darabokra vágom és olívaolajon, forró serpenyőben megsütöm.

17_karalabe_fozelek.jpg

Néhány perc pihentetés után szeletelem. Látszik, hogy milyen szaftos. :)

18_karalabe_fozelek.jpg

Mehet a püré a tányérba. Ráteszem egy csíkban a pirított kockákat, néhány fél diót. Beleállítok egy szelet bacont. Végül jöhet néhány szelet szűz, amire sópelyhet szórok. Remekül mutat a kedvenc tányérunkban. :)

19_karalabe_fozelek.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr8712031823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Agota Erzsebet Nagy 2017.06.10. 21:20:15

ezt en iq kiprobalom mert mi is nagy karalebe evok vagyunk annak ellenere, hogy itt eleg nehez beszerezni, fokepp levelestol a frisseket. A toltott karalablevel es egyebe finomsagok mellett en barbar modon ugy keszitem, hogy a kockakra ravagok egy jokora darab sos vajat, rateszem a fedot a vaslabasra, es visszajovok, mikor kesz
A disznot meg a csirket ellentetben a barannyal a marhaval es a kacsaval at kell sutni, nem maradhat veres resze
gratulalok a szep publikaciokhoz!!