Zsíros kenyér konfitált kacsamellel

2016. november 17. - Citrom Disznó

00_zsiroskenyer.jpg

Egy fröccsözős baráti összejövetelnek nincs is jobb kiegészítője, mint a zsíros kenyér. Ám ha vendégek jönnek, akkor még a zsíros kenyérnek is meg kell adni a módját. A kacsazsírról már korábban gondoskodtunk, amikor a kacsatepertőt készítettük. Ebben konfitáltuk a kacsamellet hagymával, fokhagymával és egy jó nagy adag zöldfűszerrel, amit a kertben szedtünk. A konfitálás egy remek találmány, már nagyanyáink is alkalmazták ezt az eljárást húsfélék tartósítására, a dermedt zsírban oxigénmentes környezetben sokáig elállnak a húsok. Bár sokáig tart, de kevés munkával készíthetünk isteni fogásokat. Visszatérve a zsíros kenyérre, friss, ropogós bagettet választottunk hozzá, lilahagymával és retekcsírával tálaltuk. 

Hozzávalók:

1 db kacsamell (bőr nélkül)
3 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
friss fűszerek (zsálya, bazsalikom, majoranna, kakukkfű)
kacsazsír

A tálalásohoz:
friss bagett
lilahagyma
retekcsíra

Elkészítése:

A kacsamelleket félbevágom, a belső részt eltávolítom, félreteszem egy későbbi vacsorához, bundázva isteni lesz.

01_zsiroskenyer.jpg

Leszedem a bőrét. Természetesen ez sem megy veszendőbe, tepertő és zsír lesz belőle. 

02_zsiroskenyer.jpg

A kacsamellet alaposan bedörzsölöm sóval. 

03_zsiroskenyer.jpg

Mehetnek is a fazékba.

04_zsiroskenyer.jpg

Rádobom a cikkekre vágott hagymát.

05_zsiroskenyer.jpg

A fokhagymát elég félbevágni, és mehet a fazékba. 

06_zsiroskenyer.jpg

Következnek a friss fűszerek.

11_zsiroskenyer.jpg

Annyi zsírt öntök a fazékba, hogy ellepje a benne lévő melleket és a hagymaféléket. 

12_zsiroskenyer.jpg

Letakarom egy méretre vágott sütőpapírkoronggal, aminek egy lyukat vágok a közepére, így a gőz távozni tud, nem emeli fel a papírréteget. Indukciós lapon 80-90 fokon tartom 5 órán keresztül. (Sütőben is elkészíthető.) 

14_zsiroskenyer.jpg

Ha elkészült lehűtöm. Amikor fel szeretném használni, kiszedem a zsírból a melleket, eltávolítom róluk a zsírt. A fazékban maradt zsírt különválasztom az alján összegyűlt értékes, ízgazdag szafttól, a zsírt félreteszem a következő konfitálásig. 

15_zsiroskenyer.jpg

A vékony karikákra vágott lilahagymát jó előre lesózom, így kevésbé lesz tolakodó illata.

16_zsiroskenyer.jpg

A bagettet karikára vágom. 

17_zsiroskenyer.jpg

A kacsamellből csíkokat vágok.

18_zsiroskenyer.jpg

Megkenem a bagettkarikákat a kacsazsírral.

19_zsiroskenyer.jpg

Jól megpakolom kacsamellel, a sózott lilahagymával és a retekcsírával.

20_zsiroskenyer.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr8211944167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

scuynat 2016.11.18. 15:53:15

Aztakurv@. Érdekes barátaid lehetnek, ha egy fröccsözős összejövetelen ilyennel kell várnod őket.

élhetetlen 2016.11.18. 17:12:04

Hát ez tényleg. Lefejted a kacsa bőrét, de azt majd kisütöd, viszont nyakig öntöd kacsazsírral. Ez biztosan sokkal minőségibb, mintha a bőrével sütnéd. És, tudod, a zsíros kenyér fogalmát nem kéne megalázni azzal, hogy a kacsamell szeletes szendvicset nevezed zsíros kenyérnek, akkor sem, ha meg van kenve zsírral. Ez kb. olyan, mintha a vajaskenyérre kaviárt teszel, és vajas kenyérként nevezed meg, ami alapjában véve jó kaja, csak különbözik a kaviáros szendvicstől. Na, további jó gasztrobloggerkedést.

Köldök_szösz 2016.11.18. 17:23:42

@scuynat: kell? Nem mondta hogy a barátai kérték,lehet csak ő gondolta hogy kitesz magáért, valami királyat ad nekik.

Citrom Disznó 2016.11.18. 20:14:21

@élhetetlen: A kacsa bőre úgy az igazi, ha ropog. Mivel a kacsamellet a konfitálás után nem pirítottuk és ráadásul hidegen tálaltuk, ezért a bőr ebben a receptben felesleges, célszerűbb volt tepertőnek elkészíteni. Ez volna a zsíros kenyér megalázása? Hát na... :DD

Citrom Disznó 2016.11.18. 20:27:57

@Köldök_szösz: Köszi a hozzászólást. Pontosan ez volt a bevezető mondandója. Szép napot!

Citrom Disznó 2016.11.18. 20:29:16

@scuynat: Erre csak annyit, hogy nem hinném, hogy egy recept kapcsán át kellene csapni személyeskedésbe. Ha nem tetszik, tovább lehet kattintani.

szsuzsanna 2016.11.19. 09:40:33

A cím: zsíros kenyér konfitált kacsamellel, -a recept ugyanez, akkor mi a gond?...
Azt kaptam, ami a címben van...
Én is szoktam, saját, és "társasági" célra, -többek között, különféle "zsíros kenyerekre" valót, is készíteni:
-pl. "rilett": (nálam) gyakorlatilag ugyanígy készül, -de, az, finom disznózsírban, disznóhúsból, (fél tenyérnyi darabokra vágott, lapocka, tarja, dagadó stb.), -a hagymák megpucolva, fűszerek ízlés szerint . Amikor teljesen puha a hús, kiszedem, "szétcincálom", rászűröm a zsírt, -hűtő.
(a "kenhetőre sült hagymákat" külön edénykébe teszem, -aki szereti, azt is ken a zsírra...

-vagy pl. az, akár -"kétszer is, hasznosítható" csirkemáj: -jó sok, vékony szálasra vágott hagyma, kicsit megsózva, fedő alatt, szerte-szét dinsztelve, BŐ kacsazsírban, -bele, a fűszerekkel, -bors, majoranna-, összekevert csirkemáj, (nálam +: darabka zöldpaprika, paradicsom, kevéske vörösbor). Frissiben, krumplival "meleg étel", -a többi zsírjába fagyva, kenyérre kenhető, a máj rászeletelve, -vagy, pl. össze botmixerelve, májkrémként ehető.
Ne haragudj, hogy jöttem itt mindenféle ötletekkel, -csak azért írtam, -mert szerintem is, -sok-sok féle, finom 'zsíros kenyeret" lehet csinálni...
Teljesen igazad van, bőrös kacsamellet, combot, akkor érdemes konfitálni, ha, a zsírból kivéve, átpirítjuk!, -és, frissiben, melegen esszük, -szerintem.

élhetetlen 2016.11.19. 13:45:52

@Citrom Disznó: Igen, ugyanis a zsíroskenyér egy fogalom. Gondold át, amit a vajaskenyérről, és a kaviáros vajaskenyérről írtam.

élhetetlen 2016.11.19. 14:41:17

@szsuzsanna: Na, akkor veled is „összeveszek” kicsit. Nincs bajom a recepttel, de te se nevezd már a csirkemájas, vagy csirkemájkrémes szendvicset zsíroskenyérnek, csak azért, mert a készítésnél használtál zsírt! Egyébként próbáltad már a csirkemáj helyett a pulykamájat? Nagyobb, könnyebb tisztítani, édeskésebb, krémesebb, én erre kattantam rá mostanában, hagymával, kacsazsíron lesütve, csak nem azt mondom, hogy zsíros kenyeret reggeliztem, ha ezt eszem.

Citrom Disznó 2016.11.19. 16:55:08

@szsuzsanna: Köszi a hozzászólásodat. :)

Citrom Disznó 2016.11.19. 17:05:40

@élhetetlen: Elhiheted, mást sem teszek, csak ezen gondolkozom... :)) Ám ez továbbra is zsíros kenyérnek tűnik konfitált kacsamellel. Nekem. Azt hiszem. De most már kezdek elbizonytalanodni.

élhetetlen 2016.11.19. 17:55:37

@Citrom Disznó: OK. Fő az önbizalom. És, ha megfőtt, gondolom annak is adsz egy jó nevet. Csak a zsíroskenyér megnevezést hagyd ki belőle, mert az már régóta foglalt.

Citrom Disznó 2016.11.19. 21:10:49

@élhetetlen: Szerintem ezt itt zárjuk le, mert "sajnos" én sosem fogom megérteni az ilyen jellegű megnyilvánulásokat.

szsuzsanna 2016.11.20. 07:14:35

Jut eszembe, bocs., van-e valami igazán jó ötlet, a bőrös kacsadarabokból, a "tokok" eltávolítására???
Bevallom, nekem muszáj, "átböngésznem", és mindet kioperálnom: -e célra használt szemöldökcsipesz, hegyes kiskés stb. ,-- nagyon gürc...
-"help, help sőt hilfe-"...

Citrom Disznó 2016.11.20. 11:14:21

@szsuzsanna: Ha forró serpenyőben elősütöd egy kicsit a bőrös felét, akkor a tokok előbújnak és csipesszel el tudod távolítani. Ha egész kacsáról van szó, akkor forró vízbe mártod vagy esetleg brülézőt is használhatsz.

szsuzsanna 2016.11.21. 11:56:49

Köszönöm a tanácsot, ki fogom próbálni. Én, csak mellet vagy combot sütök.