Füstölt afrikai harcsa

2016. október 17. - Citrom Disznó

00_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

A legutóbbi füstölésünk áldozata az alábbi képen látható „mosolygós” afrikai harcsa volt. Bőrös filékhez - ami a legideálisabb a füstöléséhez - nehéz hozzájutni, ám szerencsére egészben lehet kapni, így egy kis plusz munkával meg is kapjuk a kívánt bőrös szeleteket. A maradék részekből halalaplé készül, így semmi sem vész kárba.
A hal meleg füstöléséhez az ideális hőmérséklet a 71-73 fok, azonban mi nem (csak) azonnali fogyasztásra szántuk, ezért 90 fokon készítettük, majd a teljesen kihűlt halat levákuumoztuk, és még 1-2 hétig csemegéztünk belőle.
A halat 12 órán keresztül pácoltuk, így volt ideje átvenni az ízeket. A végeredmény omlós, szaftos halhús telt, intenzív ízekkel.

01_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

Hozzávalók:

1 db afrikai harcsa
500 g víz
24 g só
5 g cukor
1 db babérlevél
3 g egészbors
1 db szegfűbors
12 g reszelt torma (friss)
5 g kapor (szárított)

Elkészítése:

A recepthez bőrös filére van szükségem.

02_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

Elkészítem a pácot. A vízbe beleszórom a sót.

03_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

 Hozzáadom a borsot, szegfűborsot és a babért.

04_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

 A frissen reszelt torma következik.

05_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

 A szárított kapor az utolsó összetevője. A vizet 1-2 percig forralom a fűszerekkel.

06_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

 A pácot hagyom kihűlni, majd a halra öntöm. 

07_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

 Fontos, hogy a pác teljesen ellepje a halat. Letakarom és 12 órára mehet a hűtőbe.

08_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

 Amikor letelt az idő, kiveszem a halat a pácból, és leitatom róla a nedvességet.

09_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

 A füstölőt 90 fokra fűtöttem, mehetnek is bele a halszeletek.

10_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

Mivel az eltarthatóság ebben az esetben fontos szempont volt, így 45 percig hagytuk a szekrényben a filéket. 

11_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

Kihűlés után remekül szeletelhető, mégis kellően puha halhús lett az eredmény. Telt ízei beindították a fantáziánkat további alapanyagokkal történő kombinálásával kapcsolatban. Libamájjal és mangópürével is egy tányérra tettük. 

12_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

 Vákuumzacskóban sokáig megőrzi frissességét. 

13_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr3211788787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Frank99 2016.10.18. 17:21:09

ha jó az alapanyag, biztos nagyon finom. de lehet kapni olyan rossz harcsát, hogy szétfolyik a zsírtól, hülyére van hízlalva. az valami rettenet!!!!

zsírvezér 2016.10.19. 05:05:03

Mester, erről füstölőről lehetne többet tudni?

zsírvezér 2016.10.19. 05:08:01

Bàr, túl azon,hogy a Baltikumból érkezett sok infót nem találtam róla.

Citrom Disznó 2016.10.19. 09:26:49

@zsírvezér: Természetesen lehet. A +36 20 402 2606-os számon elérhető vagyok, vagy a citromdisznoblog@gmail.com címen is felteheted a kérdéseidet. A füstölő ki is próbálható, rendelhető.

csakazértse 2016.10.19. 11:57:56

Én olcsó asztali füstölőt használok.Tökéletes a halhoz, de készítettem már benne csirkemellfilét is. Olcsó,kis helyen elfér.