Rántott tőgy vinaigrette öntetes burgonyasalátával

2016. szeptember 05. - Citrom Disznó

00_rantott_togy.jpg

Már gyermekként meglepődtem a tőgypörkölt szóösszetételen, és amúgy eszem ágában sem lett volna megkóstolni. Aztán ahogy eltelt ez a 25-30 évecske, csak nem hagyta nyugodni a fantáziámat. Megpillantottam a Vásárcsarnokban, és örömmel vásároltam belőle egy kilónyit. A sorban állás közben kigondoltam, hogy háromféle ételt fogok belőle készíteni. Íme az egyik. 

W.

Hozzávalók:

A tőgyhöz:

400 g tőgy
1000 g víz
2 gerezd fokhagyma
1 karika citrom
10 szem feketebors
1 db babérlevél

finomliszt
2 db tojás
zsemlemorzsa

repceolaj a sütéshez

A burgonyasalátához:

300 g apró, sárga burgonya
1 kis fej lilahagyma
10 g kapribogyó
zsenge zellerszár

3 evőkanál kovászos uborka lé
1 evőkanál fehérborecet
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 teáskanál méz

bors

petrezselyem
zellerzöld

Elkészítése:    

A kívánt méretű szeletekre vágom a tőgyet, alaposan átmosom bő vízben. Addig cserélem rajta a vizet, amíg annak opálossága teljesen el nem múlik. 

01_rantott_togy.jpg

A tőgyszeleteket megfőzöm a fűszeres vízben. Éppen csak gyöngyöztetem, nem szabad, hogy nagyon forrjon. 3 és fél óra alatt teljesen megpuhul. A főzővízében hagyom kihűlni.  

02_rantott_togy.jpg

A krumplikat héjukban megsütöm. Ez 170 fokon, 30 percet vesz igénybe. 

03_rantott_togy.jpg

Egy tálba teszem a meghámozott, felkarikázott burgonyát, a vékony félkarikákra vágott lilahagymát, a kapribogyót és az apróra vágott zellerszárat.

04_rantott_togy.jpg

Egy befőttes üvegbe kanalazom a vinaigrette öntet alapanyagait. A kovászos uborka levével kezdem. 

05_rantott_togy.jpg

Az extra szűz olívaolaj következik.

06_rantott_togy.jpg

A fehér balzsamecet is a üvegbe csurog.  

07_rantott_togy.jpg

A mustár is megtalálja a helyét az öntetben. 

08_rantott_togy.jpg

Sózom, borsozom. 

10_rantott_togy.jpg

Végül belecsurgatom a mézet. Az üvegre ráteszem a tetejét, és összerázom, így a különböző fajsúlyú alkotórészekből emulzió keletkezik. Ha később rétegekre válna szét, az összerázást megismételve újra egynemű lesz.

11_rantott_togy.jpg

Látható, milyen sima, krémes állagot vesz fel.

12_rantott_togy.jpg

Jól összeforgatom, ügyelve arra, hogy ne törjenek össze a krumplikarikák. 

13_rantott_togy.jpg

A jól megszokott módon panírozom be az előfőzött tőgyszeleteket.   

15_rantott_togy.jpg

A tőgyet közepesen meleg repceolajban sütöm ki. Amikor a szeletek elkészültek, papírtörlőre helyezve lecsepegtetem, így megszabadulhatok a felesleges olajtól.   

16_rantott_togy.jpg

Következhet a tálalás:

17_rantott_togy.gif

A panírozott tőgyszeletek enyhén vajas aromája, puha, lágy belseje és ropogós bundája remekül harmonizál a kellemesen savanykás, ízes krumplisalátával.  

18_rantott_togy.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr898743544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

kiricsi_zoltan 2016.09.05. 23:01:37

szia! melyik hentesnél lehet kérdezősködni a tőgy iránt a csarnokban? ez a Vámház körútiban volt? köszi

Citrom Disznó 2016.09.06. 09:37:56

@kiricsi_zoltan: Szia! Vámház krt. felőli bejáraton menj be, ha a fő folyosón haladsz, akkor az egyik jobb oldali folyosó bal kéz felőli oldalán van a hentes. Ha legközelebb arra járok, akkor megnézem pontosan.

kiricsi_zoltan 2016.09.06. 15:21:38

@Citrom Disznó: szuper, köszi, ez alapján megtalálom, mert szoktam vásárolgatni ott! köszi!