Csalamádé tartósítószer nélkül

2016. február 08. - Citrom Disznó

00_csalamade.jpg

A piacokon kapható csalamádéféleségek sajnos ritkán nyerik el a tetszésünket, mert a készítésükkor használt édesítőszer mellékízt kölcsönöz a savanyúságnak, és a felhasznált alapanyagok aránya erősen a káposzta irányába tolódik el. Megértem, hogy így nagyobb hasznot lehet realizálni, de a végeredmény csak gyenge másolata lesz a csalamádénak. Mi így szoktuk készíteni, remekül eláll,  szép és nagyon finom.

Hozzávalók: 

1600 g fejeskáposzta
600 g sárgarépa
500 g kígyóuborka
450 g paprika
200 g vöröshagyma
100 g lilahagyma
280 g kristálycukor
210 g ecet (10%)
56-60 g só
egész kömény
bors

Elkészítése:

A megtisztított alapanyagokat összeaprítom. A répát reszelem, a káposztát, a hagymaféléket, a paprikát, az uborkát V gyalu (figyelem: nem ötödik Gyula) segítségével csíkozom szép egyenletesre. 

01_csalamade.jpg

Rászórom a cukrot és a sót.

02_csalamade.jpg

Beletekerem a frissen őrölt borsot.

03_csalamade.jpg

Beleöntöm az ecetet.

04_csalamade.jpg

Végül a kömény is megtalálja a helyét a csalamádémban. 

05_csalamade.jpg

Jól összeforgatom. Néhány órán keresztül állni hagyom, amikor levet enged még egy utolsó kóstolás, ha kell utánfűszerezek. Fontos a kiegyensúlyozott ízvilág.  

06_csalamade.jpg

Csatos vagy befőttes üvegbe szedem, és jól megnyomkodom, letömörítem, ne maradjon levegős, és a lé teljesen lepje el. 

07_csalamade.jpg

Akár hónapokig harsogva roppanós marad a hűtőszekrényben. 

A bejegyzés trackback címe:

http://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr168369312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

tlantos 2016.02.08. 22:11:08

Az en olvasatomban a csalamadeban nincs repa. Amiben piros is van,az max. a vegyes vagott nevet kaphatja nalam.

Borzasztó Károly 2016.02.08. 22:20:38

@tlantos: összekevered a káposztasalátát a csalamádéval

Borzasztó Károly 2016.02.08. 22:22:18

Nekem tetszik ez a recept. Ebből a mennyiségből hány liter cucc lesz?

SAndrás 2016.02.08. 22:58:12

Igen, ez vegyes vágott. A csalamádéban csak káposzta, paprika, zöld paradicsom, uborka és hagyma van (természetesen a fűszerek és az ecet mellett).

jet set 2016.02.08. 23:10:32

Biztosan februárban a legolcsóbb ezt elkészíteni?
Amúgy valóban sokkal jobb az édesítőszeres szaroknál.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2016.02.09. 07:12:07

@jet set: nekem is ez jutott eszembe elsőre.
Szeptemberben akarta közölni, csak elfelejtette...:)
A vegyes vágott (csalamádé) tipikusan az 'ahány ház' összetételű.

Parajpuding 2016.02.09. 07:35:00

Ez jónak tűnik, kipróbálom.

Citrom Disznó 2016.02.09. 09:01:15

@Borzasztó Károly: 750 ml-es befőttes üvegből körülbelül 4 db kell hozzá

szsuzsanna 2016.02.09. 09:38:55

Vegyes vágott, csalamádé, stb...-nálunk, otthon (Győrben) -minden ilyesmit "kacatnak"-nak hívunk, -és akkor mi van...
Mindenki azt tegyen bele, amit szeret, (és, éppen van neki, vagy "ákciósan" hozzá jut)...
A "szerző", -NEM, a nyáron, télire elteendő savanyúságról ír, -szerintem...
-Hanem arról, hogy hogyan csináljunk télen is, finom "csalamádét"...
-MERT, sajnos tényleg, szinte az összes kapható, ÉDESÍTŐSZERES!!! =NEM FINOM ÍZŰ!!! ("mellékíze van!!!)
-MIÉRT MUSZÁJ, -szinte, csakis ilyeneket ennünk??? ---csakis az lehet az ok, hogy jóval "ócsóbb"...
-DE, "nem-e lehetne-e", -a régi: -ecetes-cukros-vizes-, módon eltett savanyúságokat is kapni?

commando 2016.02.09. 11:18:22

@szsuzsanna: Hát nekem sikerült zseniálisan finomat vennem. Bár csak annak jó, aki szereti a jó csípős savanyút. Solton a Kurta csárdában lehet kapni, csípős vegyes vágott néven, dobozolva. Valószínű, helyben készítik. Ha arra járok, rendszeresen veszek egy kilót belőle! A recept jónak tűnik, már csak azért is, mert természetes. Amúgy meg az "óccsóbb" dolgok ritkán jók. Főleg, ha magamnak készítek valamit, hát miért ne legyek igényes. És a mellékíz, valóban, függetlenül a gyártótól, szinte mindegyikre jellemző (kivéve a fent említett soltit). Ez még arra is jellemző, amelyikre rá van írva, hogy "BIO" (ettől halok be!), vagy, hogy a Nagyi féle, illetve "házi" meg stb. stb.

parafa56 2016.09.05. 19:35:41

Nagyon tetszik !!! Nem kell dunsztolni, nincs benne tartósitószer Okvetlenül megcsinálom.
Nagyon köszönöm a receptet.

Citrom Disznó 2016.09.06. 09:45:53

@parafa56: Próbáld ki bátran, kilószámra kérik tőlünk az ismerősök. :)