Paradicsomos káposzta

2015. november 17. - Citrom Disznó

15_paradicsomos_kaposzta.jpg

Nagy általánosságban elmondható, hogy fel kell nőni ahhoz, hogy valaki a paradicsomos káposztát igazán szeretni tudja.  Persze az sem mindegy, hogy hogyan készül. A szaftnak intenzíven paradicsomosnak, fűszeresnek kell lennie, a káposzta pedig nem főhet szét, szerencsére ennek megakadályozásában segítségünkre van a savas, paradicsomos közeg. Mára a paradicsomos káposzta az egyik kedvenc főzelékemmé vált, egy ilyen szép szelet BBQ császárhússal ellenállhatatlan.

1_paradicsomos_kaposzta.jpg

Hozzávalók:  

1500 g káposzta
300 g vöröshagyma
750 g paradicsomlé
350 g sűrített paradicsom
500 g friss paradicsom
50 g cukor
600 g víz
3 gerezd fokhagyma
fél teáskanál egész kömény
2 teáskanál majoranna
2 db babérlevél

bors
olaj

Elkészítése:  

Kevés olajon karamelllizálom a cukrot.

2_paradicsomos_kaposzta.jpg

Ha már majdnem elérte a cukor a kellő színt, rászórom az egész köményt, ami ebben a forró közegben kipattog, így feltárt állapotban jobban kijönnek az ízei a főzés során.

4_paradicsomos_kaposzta.jpg

Jöhet a hagyma, szépen visszahűti a cukromat, hogy ne karamellizálódjon túl.

3_paradicsomos_kaposzta.jpg

Ha a hagyma lepirult, belepirítom a paradicsompürét.

5_paradicsomos_kaposzta.jpg

A friss paradicsomcikkek következnek. 

6_paradicsomos_kaposzta.jpg

Beleteszem a finomra vágott fokhagymát.

7_paradicsomos_kaposzta.jpg

További fűszerezés következik: babér, bors, só és majoranna. 

8_paradicsomos_kaposzta.jpg

Felöntöm házi paradicsomlével. 

9_paradicsomos_kaposzta.jpg

Az egyenletes vékonyságúra szeletelt káposzta ideje is eljött.

10_paradicsomos_kaposzta.jpg

Hagyom egy kicsit visszamelegedni a fazék tartalmát. 

11_paradicsomos_kaposzta.jpg

Felöntöm vízzel, és készre főzöm, ha szükséges még megejtek egy utánfűszerezést. 

12_paradicsomos_kaposzta.jpg

Kibontom a vámuukzacskót, ami a csodálatos forró füstön készült császárt tartalmazza, amit hagytam szobahőmérsékletűre melegedni. 

13_paradicsomos_kaposzta.jpg

Egy serpenyőben adok neki, néhány perc alatt egy vékony pörzsréteget, nem baj ha a közepe csak langyos lesz.

14_paradicsomos_kaposzta.jpg

Igazán kívánatos. Ugye?

16_paradicsomos_kaposzta.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr567966016

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lusta rámen recept - az egyik legfinomabb ázsiai tésztaleves 2015.11.18. 13:14:56

A rámen egy szenzációs, a télies időjáráshoz nagyon jól passzoló, erőteljes ízű, gazdag, érdekes, egzotikus, de mégis azonnal ismerősnek tűnő tésztaleves.Alapvetően igyekszem csak az autentikus, valódi, hagyományos recepteket összeszedni a világból, de...

Trackback: Nem csak a phó leves - a másik kedvenc street food Vietnamból 2015.11.18. 13:14:30

Nagy örömömre sikerült (nyilván nem csak az én hatásomra) elterjeszteni a phó levest Budapesten, szerintem nem csak divathullám, hanem maradandó is lesz, hiszen tényleg a világ (egyik) legfinomabb levese. (Megfőzni viszont sajnos rettentő kevés helyen ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

agytörzsy prof 2015.11.18. 14:10:03

Én már gyerekkoromban is nagyon szerettem, és azóta is :)

Gacsajpesta 2015.11.18. 15:37:43

Fokhagyma, majoránna, metéltre vágott káposzta? Miért főz az, aki nem tud és még ízlése sincs?

Zephyrous 2015.11.18. 15:51:18

Többség azért utálja ezt a kaját, mert csak menzákon futottak össze vele. Én úgy vagyok minden étellel, hogy ha szakértő kezek csinálják minőségi alapanyagokból, akkor lehet finom is! (igen, ez vonatkozik a főzelékekre is)

élhetetlen 2015.11.18. 16:20:33

Nem vitatkozom, mert ízlések és pofonok… Csak annyi, hogy fokhagymát, köményt és majorannát soha nem tennék bele. Bazsalikomot annál többet (a szárított is jó). És császárhús, vagy fasírt, vagy egyik sem, az az igazi, ha lángost veszel, vagy sütsz hozzá. A tökfőzeléknél ugyanez. Ez az ízkombó olyan, hogy akár a hús is elmaradhat. Aki még nem próbálta, próbálja ki.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.11.18. 20:07:01

Én imádom, de csak a klasszikus, hosszú levű, sós-édes, berántott cuccot. Töméntelen mennyiséget meg bírok enni belőle, hozzá rengeteg fasírtot...

Amadeo 2015.11.19. 05:32:04

Ettől a vákumzacskós császártól majdnem hánytam:(
Lemész a henteshez, veszel egy kiló OLDALAST, és kis tűzön, saját zsírján sütöd, nem pár percig hanem jóó alaposan. EZ kell a paradicsomos káposztához.

nagypapi 2015.11.19. 07:28:23

Úgy tűnik, én korán felnőttem, már gyerekkoromban szerettem a paradicsomos káposztát.
Aztán, hogy ki hogyan készíti, és mivel tálalja, az legyen magánügy. (úgy is, mint de gustibus...)

Citrom Disznó 2015.11.19. 09:36:53

@Amadeo: Amitől te hánysz az egy 3-3,5 órán keresztül készült BBQ császár. citromdiszno.blog.hu/2015/11/17/bbq_csaszar

Mivel a füstölőszekrényünk nem kicsi, egyszerre nagy mennyiségű hús készül benne, így a húsok egy részét vákuumozzuk. Az így készült húsok, halak nem csak frissen szuperek, hanem a hidegen is, újra hőkezelve is. Ebben a bejegyzésben ezt is bemutattuk. Szép napot!

Citrom Disznó 2015.11.19. 09:39:16

Köszönjük mindenkinek a kommenteket, hogy megnéztétek a bejegyzést.