Smokehouse / BBQ

2015. november 09. - Citrom Disznó

00_kutyu.jpg

Egy kedves lettországi barátunktól kaptunk ezt a csodálatos készüléket ajándékba és tesztelésre.

Alkalmas: 

- meleg füstölésre (30-50 °C között)

- forró füstölésre (50-90 °C között)

- BBQ sütésre(100-180 °C között)

- grillezésre (180-280 °C között) 

Itt látható áttekinthetőbben a hőfokbeosztás:

06_kutyu.jpg

Nagyon fontos, hogy milyen fát használunk. A hazánkban általánosan füstölésre használt fafajták csökkenő füstsűrűségi sorrendben: tölgyfa, cserfa, bükkfa, akácfa.

Mi kaptunk a füstölőszekrényhez fél köbméter hasogatott fát, amivel Lettországban a legszívesebben füstölnek. Nagyon finom illatú, erős színű füst réteget ad, akár már rövidebb, füstölési idő eltelte után is, ami fontos lehet halak esetében, vagy kisebb darabokra vágott szárnyashúsok készítésekor.

01_kutyu.jpg

Ennek a füstölőszekrénynek az a különlegessége, hogy hőszigetelt, így használta biztonságos, hiszen a falai kevésbé melegednek, mint szigeteletlen társaié. Kevesebb hő illan el, ezért kevesebb fára van szükség a használata során, így működése hatékonyabb. 

02_kutyu.jpg

A füstölés teljes folyamata kontrollálható a hőmérséklet-visszajelző és a manuálisan állítható légáramlás-szabályzó segítségével. Mi több hőmérőt is használunk egyidejűleg, így lehetőségünk van a nagyobb darab húsok maghőmérsékletének folyamatos figyelemmel kísérésére is.

03_kutyu.jpg

A füstölő többféle méretben érhető el:

- 45 literes hordozható

- 100 literes

- 200 literes (mi ezt használjuk)

- 500 literes

04_kutyu.jpg

A füstölőszekrény csak kültéren használható. Remek szórakozás a barátainkkal füstölni a kertben. 

07_kutyu.jpg

Szépen duruzsol az égéstérben a fában tárolt, és most felszabaduló napenergia, ha benézünk a nyíláson, a parázsló anyag flerekhez hasonlító kitöréseket produkál akár a Nap. Ez a gyönyörű és misztikus láncreakció a tűz, nélküle még mindig a fákon mutatnánk be felemáskorlát-gyakorlatokat. Köszönjük Prométheusz!

05_kutyu.jpg

Ha megszeretnéd megnézni a füstölőt, vagy becsatlakoznál hozzánk egy füstölés és kóstolás erejéig, vedd fel velünk a kapcsolatot! citromdisznoblog@gmail.com

08_kutyu.jpg

RECEPTEK:

Kakukkfüves BBQ libamáj

Őszi saláta libamájjal

BBQ császár

Paradicsomos káposzta BBQ császárral

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr938063784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.