Sajtos rúd karfiolból

2015. június 26. - Citrom Disznó

16_karfiol_sajtos_rud.jpg

Kis túlzással állíthatom, hogy ez egy sajtos rúd. Lisztmentessége miatt kevésbé ropogós, mint az eredeti, de egy remek kompromisszum, ha valami nassolnivalóra vágyunk. Sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, sokkal egészségesebb a lisztes verziónál, de a rápirult sajttól kellően ízes, alig lehet abbahagyni. A zsályás, köményes, fokhagymás fűszerezésű,  tejföl alapú mártogatós pedig szuper kiegészítője a rudacskáknak.

M.

1_karfiol_sajtos_rud.jpg

Hozzávalók:

1500 g karfiol
100 g Maasdamer sajt
100 g tojásfehérje
20 g kókuszliszt

bors
chili

100 g Maasdamer sajt a szóráshoz

14_karfiol_sajtos_rud.jpg

A mártogatóshoz:

200 g tejföl
1 gerezd fokhagyma
1 ág zsálya levelei
fél teáskanálnyi örölt kömény

bors
néhány zsályavirág a díszítéséhez

Elkészítése:

A karfiolt rózsáira szedem, és aprító gépben durva "morzsát" csinálok belőle.

2_karfiol_sajtos_rud.jpg

A karfiolmorzsát tepsibe szórom, és 30 percre, 190 fokos sütőbe teszem. 

4_karfiol_sajtos_rud.jpg

Ez idő alatt a karfiol szépen átforrósodik, kiveszem a sütőből, letakarom alufóliával. Hagyom, hogy picit átgőzölődjön, és megvárom, hogy langyosra hűljön.

6_karfiol_sajtos_rud.jpg

A karfiol morzsát átszedem egy konyharuhába, összefogom a tetejét, és kicsavarom a karfiol gombócot, hogy kifolyjon a lehető legtöbb lé belőle. Ez a művelet eltart néhány percig, és igényel némi erőkifejtést. 

7_karfiol_sajtos_rud.jpg

A kinyomkodott karfiolt tálba teszem. Belekerülnek a fűszerek (só, bors, chili), a tojásfehérje, a sajt és a kókuszliszt.

8_karfiol_sajtos_rud.jpg

Alaposan összegyúrom a keveréket.

9_karfiol_sajtos_rud.jpg

Szilikonos sütőpapírral kibélelek egy tepsit, és habkártya segítségével egyenletesen eloszlatom a karfiolos masszát körülbelül 7-8 mm vastagon.

10_karfiol_sajtos_rud.jpg

230 fokos sütőben 20-25 percig sütöm. Majd rászórom a sajtot és visszateszem a sütőbe, rákapcsolva a hőlégkeverést. Addig sütöm, amíg a sajt szépen rápirul, ez nagyjából 15 percet vesz igénybe.

11_karfiol_sajtos_rud.jpg

Hagyom langyosra hűlni.

12_karfiol_sajtos_rud.jpg

Addig elkészítem a mártogatóst. A tejfölt elkeverem a fokhagymával, köménnyel, apróra vágott zsályával, sóval és borssal.

15_karfiol_sajtos_rud.jpg

Felszeletelem a sajtos karfiolt.

13_karfiol_sajtos_rud.jpg

Zsályavirágokkal dobom fel a mártogatóst, és köré rakom a sajtos rudakat. 

17_karfiol_sajtos_rud.jpg

A zsályavirágok nem csak dekoratívak, hanem igen finomak is, mézes, nektáros háttéríze izgalmasabbá teszi a mártogatóst.

 

A bejegyzés trackback címe:

http://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr97570788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Dacia Dubstep 2015.06.27. 14:36:59

nagyszerű, ezt kipróbálom
én pizza-szerű ételt csinálok karfiolból;, kipréselem a levét, (azt almalével megiszom), a szárazanyagból +1/3 grana padano sajt, tojással (1/db) csinálom a tésztát, azt sütőpapírok között kinyújtom majd 20perc 170 fok. papírvékony tésztát kapok, amit utána ugyanúgy feltétezek, pizzaszósz,mozzarella,stb és sütök mint egy vékony-tésztást.

Kalamona 2015.06.27. 14:37:18

08-tól szórakoztatott, most dugtam a sütőbe! Soha többet nem állok neki, mert időigényes, macerás. Ráadásul, ha ne lesz finom, nagyon mérges leszek:( Ennél sokkal egyszerűbb, gluténmentes receptek vannak.