Rebarbarás eperlekvár

A barbár gyökér és eperke

2015. május 01. - Citrom Disznó

1_rebarbara_eperlekvar.jpg

A tavasz első hazai gyümölcse az eper, aminek jó kiegészítője a savakban, frissességben bővelkedő sóskaféle, a rebarbara, azaz a barbárok gyökere.

A rövid főzési időnek köszönhetően zamatos ízvilágú, élénk színű és beltartalmi értékeiben is gazdag, a gyümölcsdarabos és a krémes textúrát egyaránt magában hordozó lekvár az eredmény. 

5_rebarbara_eperlekvar.jpg

Hozzávalók:

700 g eper
200 g rebarbara
120 g cukor
fél lime leve

Elkészítése:

A rebarbarát meghámozom (a héját és a leeső darabokat nem dobom el), és egy centiméter széles karikákra vágom. Az epret kicsumázom, és érettségi szintjük alapján szétválogatom, negyedelem a szemeket.

4_rebarbara_eperlekvar.jpg

A eper érettebb felét beleöntöm a fazékba.

12_rebarbara_eperlekvar.jpg

Hozzáadom a cukrot.

6_rebarbara_eperlekvar.jpg

Beledobom a rebarbara hámozásakor félretett héját.

7_rebarbara_eperlekvar.jpg

2 perc főzés után rúdmixerrel pürésítem.

8_rebarbara_eperlekvar.jpg

Szitán átpasszírozom.

9_rebarbara_eperlekvar.jpg

Visszateszem melegedni, amikor felforrt, beleszórom a feldarabolt rebarbarát, majd 1 perc múlva belekerül az eper éretlenebbik fele, és további fél percig hagyom főni.

10_rebarbara_eperlekvar.jpg

Hozzácsepegtetem egy fél lime levét.

11_rebarbara_eperlekvar.jpg

Még forrón csatos üvegbe szedem.

14_rebarbara_eperlekvar.jpg

Sterilizált üvegben, hűtőszekrényben hónapokig eláll. 

2_rebarbara_eperlekvar.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr127418644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.