Lilahagymalekvár

2015. március 29. - Citrom Disznó

7_lilahagyma_lekvar_talban_kesz.jpg

Hozzávalók:

6 fej lilahagyma
50 g kristálycukor
20 g balzsamecet
40 g méz
250 g vörösbor

frissen őrölt bors

Elkészítése:

A lilahagymát félkarikákra vágom.

1_lilahagyma_lekvar_vagas.jpg

A cukrot sárgásbarnára karamellizálom egy serpenyőben.

2_lilahagyma_lekvar_karamellizalas.jpgRáteszem a hagymát, megsózom, és hagyom közepes lángon összeesni. Ezután rátekerem a borsot, és átkeverem.

4_lilahagyma_lekvar_hagyma_a_serpenyobe_so_bors.jpg

Hagyom, hogy elpárologjon a hagyma alól folyadék, majd beleöntöm a mézet, a balzsamecetet és a vörösbort. Ha elérte a lekvár sűrűséget megkóstolom, és utánaízesítek, ha szükséges.

5_lilahagyma_lekvar_mez_balzsam_bor.jpg

Még forrón kiforrázott csatos üvegbe teszem. Hűtőszekrényben hónapokig eláll, de úgysem lesz ideje ezt kivárni.

6_lilahagyma_lekvar_uvegben_kesz.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

http://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr457314418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Tökönrúgott Feleségek 2015.03.31. 23:18:57

a lilahagymát felkarikázom... és azonnyomban megeszem úgy frissiben :) egyébként mi a túróhoz lehet ezt a "lekvárt" enni?

A fickó 2015.04.14. 16:28:48

@Tökönrúgott Feleségek: Igen, a legtöbb zöldséget esszük nyersen is, de „néha” főzünk is belőlük, velük. :) Én, inkább úgy tenném fel a kérdést,hogy mihez nem lehet hagymalekvárt enni. :)
Kissé leegyszerűsítve, ha a sült kissé karamellizálódott hagyma édeskés íze megvan neked, akkor edd ahhoz, amihez ezt is szoktál. A hagymalekvár, bár többféle létezik, azért az legtöbbször édes és pikáns. Az édességétől és a felhasznált alapanyagtól függően, jól illik szinte minden pecsenyéhez, steakhez, konfitált kacsa és liba (pláne, a máj) mellé, vörösboros halételekhez, sült zöldségekhez, hamburgerekbe – de, napestig sorolhatnám, hogy még mihez jó. Azt sem mondanám, hogy a hagymalekvár csak manapság divatos, mert nagyon régóta létezik és készítik itthon és a nagyvilágban is.

Ezek remek írások, a hagymáról és a hagymalekvárokról:
buvosszakacs.blog.hu/tags/hagymalekv%C3%A1r

Ez pedig egy jó kis halétel:
buvosszakacs.blog.hu/2007/08/20/sullo_hagymalekvarral_es_vorosboros_vajm

Remélem, tudtam segíteni. :)

Citrom Disznó 2015.04.14. 21:19:36

@A fickó: Köszönjük a választ, minden benne van. ;)